Briga o pticama zimi

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak, Novosti

U sklopu projekta “Let’s go green”  djeca skupine  „Butterflies“  DV Mak krenula  su u akciju  čim je pao  snijeg  kada su realizirane različite aktivnosti o pticama, brige o njima  tijekom hladne zime u siječnju.

Enciklopedija je pomogla djeci da steknu određena znanja i predodžbe o pticama, koje su ptice selice, a koje stanarice , da se upoznaju s različitim  vrstama ptica ( koje ptice lete, a koje ne lete, koje plivaju, koje su velike, a koje male ).

Slikovnica “ Razbojnik sa žutom pjegom” potakla je djecu na razmišljanje o životu ptica, njihovim gnijezdima, opasnostima s kojima se susreću.

Glasanja ptica djeca su mogla svakodnevno slušati, kao i pjesmicu “Vrapčić u zimi”  koja opisuje život ptičice tijekom zime.

Djeci su ponuđene različite slikovnice, slikovni material, edukativan film za djecu  “All about birds for children” ( Animal learning for kids ) gdje su djeca mogla čuti i vidjeti  o tome što  jedu ptice i kako im možemo pripremiti hranu.

Ideja je bila napraviti jednostavne hranilice /feeders koja djeca mogu sama izraditi, izložiti na otvorenom prostoru, pratiti dolazak ptica i nadopunjavati hranilice po potrebi.

U suradnji s roditeljima prikupili smo potrebne sjemenke. Djeci smo ponudili kartonske tuljke, šišarke, narančine kore ( plovice), svinjski loj.

Hranilice su djeca sama izradila, a potom Ih postavila na niže grane drveća u dvorištu vrtića. Idući dan primijetili su ptice – vrapčiće – što je bilo od posebnog interesa za njih.

Slikovni materijal pomogao je prepoznati I imenovati dijelove tijela ptica na hrvatskom I engleskom jeziku. Usvajanje predčitalčkih vještina ostvarili smo u igri slika – slovo. Djeca su u istraživačkom centru uživala u promatranju različitih vrsta perja od kojeg ih se najviše dojmilo paunovo pero.

Od likovnih aktivnosti djeca su olovkom crtala perje, te su izradili velike šarene ptice od kartona i s temperama. Neka su djeca izabrala izrađivati gnijezdo pomoću prirodnih materijala ( perje, grančice, špaga).

Nadamo se da smo ovim aktivnostima pomogli  da lakše prezime, a svakako smo obogatili svoje znanje i iskustvo.