Igra je najizrazitiji oblik dječje aktivnosti, spontana je i dobrovoljna, a njen značaj leži u fizičkom, spoznajnom i socijalno-emocionalnom razvoju djeteta. U igri se izražavaju radoznalost, osjetljivost, fizička aktivnost i potreba za suradnjom i zajedništvom među sudionicima. 
Nekoliko savjeta za roditelje:  
 - dajte djetetu vremena. Igra je za dijete najvažnija aktivnost, stoga prekid igre pravodobno najavite (npr. za deset minuta moramo se spremiti)  
- napravite djetetu mjesto za igru. Mala djeca vole biti u blizini roditelja (npr. kutić za igru pripremite za dijete i u dnevnom boravku)  
- češće sortirajte igračke. Ponudite djetetu manje igračaka, uklonite  igračke na koje ne obraća pažnju, nakon nekog vremena ih opet ponudite djetetu  
- ne forsirajte dijete! Tek kad dijete potpuno upozna neku igru spremno je za nove poticaje 
 - pomažite djetetu što je manje moguće. Neka dijete samostalno istražuje mogućnosti i uči po metodi pokušaja i pogrešaka  
- pokažite interes za djetetvu igru, uključite se u igru i razgovarajte s djetom o tijeku igre  - češće pomozite djetetu u pospremanju. Dijete treba polako naučiti održavati red.