3

3
Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje već sedmu godinu, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju opasnosti od katastrofa kao i uz djelovanje žurnih službi.


Natječaj je prepoznat kao jedan hvalevrijedan projekt posebno u edukativnom smislu, jer obuhvaća sve dobne skupine djece i mladih, od najmlađe vrtićke dobi do srednjoškolaca, s posebnim naglaskom na uključivanje djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama. Ovakav projekt potiče djecu i mlade na usvajanje novih vještina i znanja, potiče na razmišljanje kod djece od najranije dobi, s ciljem razvijanja svijesti opasnosti od katastrofa, kao i kako postupati i odgovoriti na te opasnosti. Također je značajno kroz ovaj projekt razvijanje humanosti i solidarnosti kod djece i mladih, razvijanje svijesti da trebamo pomagati drugima u nevolji i nesrećama.
Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek, u suradnji s ustanovom Dječji vrtić Osijek upriličio je svečano uručenje priznanja dobitnicima- djeci i učenicima iz dječjih vrtića i škola s područja Osječko-baranjske županije. Zahvaljujemo ravnateljici Svjetlani Takač i ustanovi Dječji vrtić Osijek na suradnji i organizaciji svečanosti uručenja priznanja.
Ove školske godine u Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek iz odgojno-obrazovnih ustanova s područja naše županije na natječaj je pristiglo ukupno oko 360 radova djece i mladih. Od svih pristiglih radova, odabrana su po tri rada u svakoj kategoriji, koji su ušli u uži izbor za nagrade i priznanja.
Napominjemo da su na državnoj razini ove godine su iz ustanova s područja naše županije nagrađena dva rada, kojima su nagrade već uručene u Zagrebu početkom svibnja:
U kategoriji Likovni radovi djece starije predškolske dobi: Minja Popadić, st.“A“, Dječji vrtić „ Stribor“ Osijek za rad „POŽAR“, lavirani tuš; i u kategoriji Likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole: učenica Korina Milanović, 4.d razred, OŠ „Matije Petra Katančića“ Valpovo, za rad „POŽAR“, tempera i flomaster.

S područja Osječko-baranjske županije odabrani su slijedeći radovi:


I. Likovni radovi djece starije predškolske dobi:
1.POŽAR, Petra Pirić, 6 god., DV Vedri dani Osijek, L. Jegera Osijek
2.POŽAR, Marija Kraštek, 6 god, DV Kockica Osijek
3.POŽAR, Minja Popadić, st.“A“, DV Stribor Osijek


II. Likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole:
1.ŠUMSKI POŽAR, uč. Barbara Bluha, 4.c, OŠ Dore Pejačević Našice, A. Cesarca 18
2.POŽAR, uč. Korina Milanović, 4.d, OŠ Matije Petra Katančića Valpovo, I.L.Ribara 3
3.SPAŠAVANJE IZ POPLAVE, uč. Sara Maslak, 3.b, OŠ Dore Pejačević Našice, A. Cesarca 18

 

III. Literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole:
1.VATROGASCI, uč. Dominik Mikešić, 3.r, OŠ Satnica Đakovačka, B.J.Jelačića 6, S. Đakovačka
2.VATROGASAC, uč. Leon Đanić, 3.r. OŠ Satnica Đakovačka, B.J.Jelačića 6, S. Đakovačka
3.POŽAR-VATRA, učenice Korina Babić i Klara Čalić, 4.b, OŠ Vladimir Nazor Čepin, Kalnička 17, Čepin

 

IV. Likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole:
1.SPAŠAVANJE ŠUME, uč. Pavo Maričić, 5.r., OŠ Satnica Đakovačka, B.J.Jelačića 6, S. Đakovačka
2.POŽAR, uč. Viktorija Poljarević, 5.r. OŠ Josip Kozarac, Braće Banas 2, Josipovac Punitovački
3.CUNAMI, uč. Stefany Škoro, 8.r., OŠ Satnica Đakovačka, B.J.Jelačića 6, S. Đakovačka

 

VI. Foto radovi učenika srednjih škola:

1.VATRU GASI, BRATA SPASI, br. fotografije 114322, učenica Leonarda Fabing, 4. D, Ekonomska i upravna škola Osijek, Trg Sv. Trojstva 4, Osijek

 

VII. Likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama:
1.POPLAVA, uč. Tin Barbarić, OOS, Centar „Ivan Štark“ Osijek, Drinska 12b
2.ZAJEDNO U NEVOLJI, uč. Zlatko Nedoklan, 8. B (POa), OŠ „Ljudevita Gaja“ Osijek, Krstova 99 Osijek
3.POŽAR, uč. Nives Adamović, 8.r., Centar „Ivan Štark“ Osijek, Drinska 12b Osijek


Za sve odabrane radove s područja Osječko-baranjske županije pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek Cvjetko Obradović dobitnicima je čestitao i uručio im priznanja.
Zahvalnice i didaktički materijal dodjeljuju se također i ustanovama koje pohađaju djeca s posebnim obrazovnim potrebama, a koja su sudjelovala u nagradnim natječaju:
CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE "IVAN ŠTARK" OSIJEK
OŠ LJUDEVITA GAJA OSIJEK
OŠ BIJELO BRDO
OBRTNIČKA ŠKOLA OSIJEK

Čestitamo dobitnicima priznanja, te njihovim nastavnicima i mentorima, uz poziv za sudjelovanjem na natječaju i ubuduće. Ova simbolična zahvala neka bude poticaj za daljnji rad i promišljanje o ovim temama.