7

7
Mjesec Rujan protekao je u prilagodbi novo upisane djece u mješovitoj skupini (dob 3-7 god.) Upravo zbog toga smo ga i obilježili raznim soc. igrama i aktivnostima na temu "Prijateljstvo". Nova djeca su se vrlo brzo prilagodila novom prostoru i ritmu dana te prihvatila nove prijatelje i svoje odgojiteljice. U rujnu smo također poželjeli dobrodošlicu jeseni te smo uz suradnju s roditeljima uredili vrtićki ulaz plodovima jeseni koje su djeca s veseljem donosila i slagala na sam ulaz vrtića. U Listopadu smo obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

U tjednu Dana jabuka posjetili smi OPG Cerenko gdje su se djeca upoznala sa raznim poljoprivrednim strojevima, vidjela različite vrste i boje jabuka, upoznali način branja jabuka te kušala različite okuse jabuka (slatka, kisela).

Odmah nakon povratka nastao je novi centar u SDB (mala tržnica) iz koje su potekle mnoge druge aktivnosti vezane uz voće i povrće.

Dani kruha – tijekom tjedna provodile su se aktivnosti kojima se nastojalo djeci približiti proces nastajanja kruha ali i važnost simbolike kruha u našem životu. Igrali smo se različitim sjemenkama, pisali prstima po brašnu, hrunili kukuruz, mljeli sjemenke u brašno, modelirali tijestom, uživljavali se u uloge pekara te provodili likovne aktivnosti s prirodnim materijalima. Tjedan smo zaokružili posjetom pekarnice Agita nova.

Krajem mjeseca posjetili smo i seosko imanje Fury. Djeci je bilo jako zabavno jer osim što su vidjeli magarca, konja, zečeve, paunove, ptice i fazane mogli su ih hraniti sa mrkvicom, jabukom i kockicama šećera koje su ponijeli od kuće. Dugo nakon posjeta su se igrali farme sa sitnim drvenim životinjama i kockicama.

Studeni je protekao u znaku knjige i obilježavanju mjeseca knjige te raznim drugim aktivnostima. Djeca su donosila slikovnice od kuće pa smo svaki dan birali drugu priču koju smo čitali. Neka djeca su darovala slikovnice vrtiću te smo s njima nadopunili našu malu vrtićku knjižnicu. Krajem mjeseca obnovljen je krov našeg vrtića na što su djeca jako ponosna. Za vrijeme trajanja radova bili smo smješteni u prostorijama Mjesnog odbora. To je djeci bilo jako uzbudljivo, a posebno su bili sretni zbog nogometnog igrališta koje je u sklopu Mjesnog odbora i koje smo svakodnevno koristili.

 Čarobni Prosinac – na samom početku započele su pripreme za dolazak Svetog Nikole kada su djeca izrađivala čizmice i učila razne pjesmice, vrijeme adventa i pripreme za Božić. Djeca su aktivno doživjela i spoznala značaj Božića, kao blagdana novog života, kroz sudjelovanje u aktivnostima kao što su paljenje svijeća na adventskom vijencu, sijanja pšenice i pravljenje božićnih ukrasa za ukrašavanje prostora, jelke i čestitki.


Sretne blagdane svima žele Vrapčići
živ,živ,živ...