Kako pripremiti dijete za povratak u vrtić nakon pandemije – upute za roditelje

Objavljeno Posted in Novosti

Poštovani roditelji,

s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, sve nas očekuju značajne promjene u našoj svakodnevici i rutinama. Upravo te, sada promijenjene, svakodnevica i rutine djeci su vrlo važne i nedostaju im. Potrebno je animirati i poticati djecu raznim aktivnostima kako bi se vratio osjećaj njihove svakodnevice i sigurnosti.

Ovim putem željeli bismo Vama i Vašoj djeci olakšati povratak u vrtić i jaslice. Dječji vrtić, isto kao i obitelj, osigurava djeci optimalne uvjete za cjeloviti rast i razvoj. Stoga je u ovoj iznimnoj situaciji, kada je cijeli svijet zahvaćen ugrozom, iznimno važno uspostaviti i održati kvalitetnu komunikaciju između roditelja i odgojitelja kako bismo djeci rane i predškolske dobi  na što bezbolniji način približili i olakšali međusobno življenje.

Vjerujemo da ste već razgovarali s djecom o trenutnoj situaciji te da ste im, barem djelomično, objasnili potrebne promjene u dnevnom ritmu života. Ono čega moramo biti svjesni jest da naše ponašanje, osjećaji i stav uvelike utječu na ponašanje djece, pa ako smo uplašeni, vrlo je vjerojatno da će i dijete pored nas biti.

U vrtićima i jaslicama se, u skladu sa situacijom, mijenjaju uvjeti rada i boravka djece, što je u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zasigurno Vas, kao i djecu, zanimaju odgovori na sljedeća pitanja te Vam iste nudimo  kako bismo Vama i djetetu olakšali prilagodbu na trenutnu situaciju:

 

  • ZAŠTO ODGOJITELJ PREUZIMA DIJETE NA ULAZNIM VRATIMA VRTIĆA? ZAŠTO RODITELJI NE ULAZE U VRTIĆ?

Što manjim i kontroliranim kontaktima nastojimo smanjiti mogućnost prenošenja virusa, te tako brinemo o zaštiti zdravlja djece i odraslih. Kako bi se roditeljima omogućio odlazak na posao te istodobno održali optimalni zdravstveni uvjeti u vrtiću, odgojiteljica će preuzeti dijete na ulazu. Odgojiteljica će pomoći djetetu u presvlačenju unutar samo vrtića, a roditelj na ulaznim vratima može osmisliti s djetetom ritual opraštanja ili nastaviti onaj koji su koristili  i ranije, primjerice: zagrljaj i poljubac, tiho obećanje djetetu da će se doći po njega nakon odmora, dogovor o aktivnostima nakon vrtića, odnosno sve ono što ste do sada činili ili smatrate da će olakšati djetetu razdvajanje od Vas.

 

  • ZAŠTO NEKE ODGOJITELJICE NOSE MASKE?

Korištenjem preporučene zaštitne opreme štitimo sebe i druge od prijenosa virusa. S obzirom da odrasle osobe nisu tako snažne da bi se obranile od potencijalnog virusa, maske im pomažu da se od virusa obrane.

 

  • KAKO OBJASNITI DJECI ZAŠTO NE MOGU GRLITI PRIJATELJE?

Djeci je poprilično teško shvatiti strah odraslih od bliskog fizičkog kontakta s ljudima koji nisu članovi njihove uže obitelji ili kućanstva. Posebno je teško objasniti opasnost od nečega što ne možemo vidjeti ili dodirnuti.

Predlažemo aktivnost koju djeca mogu provesti sa roditeljima kako bi lakše i slikovito shvatila ono što ima pokušavamo objasniti.

Ponudite djetetu naljepnicu ili komad ljepljive trake koju može zalijepiti na podlogu od rastresitog materijala, npr. palenta, pijesak, riža. Neka vam objasni kako se pričvrstila na određenu podlogu, te neka ju pokuša ukloniti i promatrati što se dogodilo. Uočavanjem čestica na traci/naljepnici možemo zorno objasniti da se virus zadržava na svemu što dotaknu, te tako i na prijateljima s kojima se vole igrati. Isto tako, djeci ćemo objasniti da je većina ljudi koja je oboljela virus dobila od osoba u blizini koje su ga već imale. A bilo bi tužno da se prijatelj razboli, zar ne?

 

  • ZAŠTO JE VAŽNO ČEŠĆE PRATI RUKE?

Redovitim pranjem ruku sapunom i toplom vodom pomažemo u sprječavanju prenošenja virusa na druge površine i osobe, te brinemo i o osobnoj čistoći i zdravlju. Podsjetite djecu kako i inače često peru ruke u vrtiću i kod kuće i da na taj način imaju kontrolu nad svojim zdravljem, da se osjećaju odraslo i trebaju biti ponosni na sebe. Isto tako, svojim primjerom pranja ruku dajte uzor djeci.

 

  • ZAŠTO SU SA MNOM DJECA IZ DRUGE SKUPINE?

Prema preporukama nadležnih institucija, ograničen je broj djece koja mogu boraviti zajedno u jednom prostoru. Na taj način poštujemo potrebne mjere socijalnog distanciranja, te potrebe roditelja koji odlaze na radna mjesta, te ne mogu osobno brinuti o svojoj djeci. Možete im također napomenuti da će ovo biti prilika da upoznaju nove prijatelje, nauče nove igre, istraže novi prostor i igračke…ili ih podsjetiti na dane kada su sa djecom iz druge skupine boravili na zraku, u dvorani, bili na doručku kada je jedna od njihovih odgojiteljica bila odsutna i kako su tada pričali da im je bilo jako lijepo.

 

  • ČEMU SE DJECA MOGU VESELITI?

Djecu će obradovati viđenja poznatih lica odraslih i djece, promjena dnevne rutine (boravka u stanu/kući sa istom osobom), boravak i igra na zraku, promjena okoline koja je njemu prirodnija i prilagođenija. Istaknite djetetu da će napokon vidjeti prijatelje kojih se zaželio, da će naučiti nove pjesme i igre koje je odgojiteljica već pripremila za njih, da će se puno boraviti u dvorištu.

Odgojiteljice će, kao i do sada, pratiti djetetove interese i potrebe. Pustiti ga da priča, osluškivati ga, saznati što ono zna o svemu,  poticati ga na razgovor. Spremne na razgovor o pitanjima prouzrokovanim pandemijom, ali bez potenciranja razgovora o toj temi ukoliko dijete ne pokazuje interes ili strah od iste. Unatoč proteklom razdoblju straha i brige oko zdravstvenih uvjeta u kojima smo živjeli, osigurat ćemo u našem vrtiću  optimalne prostorne, zdravstvene ali i psihološke uvjete za zdrav, ugodan, veseo boravak Vašeg djeteta u vrtiću.

Nadamo se da će vam ponuđeni odgovori biti od pomoći u razgovoru s Vašom djecom, te da ćete ih lakše pripremiti na povratak u vrtić u promijenjenim okolnostima. Važno je postupati racionalno i smireno, bez poticanja straha kod djece koja su u ovoj situaciji posebno osjetljiva i svjesna velikih razlika u trenutnoj svakodnevici.

 

                                                                                              Odgojiteljice Dječjeg vrtića Osijek