U skupini Butterflies u sklopu projekta „Let’s go green“ smo proveli aktivnost pod nazivom
Re-grow plants
Jasno je kako se znanost nalazi u svakom dijelu našeg života i rada, pa smo otkrili koja je to znanost koja se može dogoditi u kuhinji. Dio ovog otkrivanja je povrće koje svakodnevno pripremamo za jelo. Tako su nam potrebni oni materijali koje ne bismo upotrijebili ( osim za kompostiranje ) već bi ih bacili.
Poticaj za izbor biljaka pronašli smo na tržnici. U aktivnosti smo koristili dijelove biljaka koje koristimo u domaćinstvu za kuhanje. To su bili :
češnjak, celer, mrkva, peršin, slatki krumpir – batat, cikla, kukuruz. Tijekom boravka na tržnici djeca su se raspitivala o vrstama povrća, njihovim bojama, okusu.
Iskustva djece su različita. Oni često sudjeluju u pripremi hrane u domaćinstvu, peru povrće, sjeckaju. Okusom im je najbolja mrkva.
Nakon što smo opisali biljke i njihove dijelove, odrezali smo potrebne dijelove , te ih stavili u posudu s vodom na sunčano mjesto. Već nakon 1 dana djeca su primjetila promjene.
Od svih biljaka djeca su primjetila najbrži rast luka, a najsporiji rast mrkve. Biljke koje nisu rasle su batat i đumbir.
Biljke smo posadili u posude sa zemljom. Djeca ih redovno zalijevaju i prate promjene koje bilježe.
Koraci pripreme su jednostavni :
- Pripremite povrće – mrkvu, peršin, luk
- Gornji dio biljke ( 3-4cm) odrežite i stavite u posudu s vodom
- Promatrajte
Uzgoj biljaka u vodi nije jednak uzgoju u zemlji radi nutrijenata koje se nalaze u zemlji. Čak ni biljka nije jednaka .
Međutim, ova aktivnost nudi spoznaje o načinu na koji se mogu uzgojiti različite vrste povrća na vrlo zabavan način.