Re-grow plants – biljke koje uvijek rastu ponovo

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak, Novosti

U skupini Butterflies  u sklopu projekta  „Let’s go green“ smo proveli aktivnost pod nazivom

Re-grow plants

Jasno je kako se znanost nalazi u svakom dijelu našeg života i rada, pa smo otkrili koja je to znanost koja se može dogoditi u kuhinji. Dio ovog otkrivanja je povrće koje svakodnevno pripremamo za jelo. Tako su nam potrebni oni materijali koje ne bismo upotrijebili           ( osim za kompostiranje ) već bi ih bacili.

Poticaj za izbor biljaka pronašli smo na tržnici. U aktivnosti smo koristili dijelove biljaka koje koristimo u domaćinstvu za kuhanje. To su bili :

češnjak, celer, mrkva, peršin, slatki krumpir – batat, cikla, kukuruz. Tijekom boravka na tržnici djeca su se raspitivala o vrstama povrća, njihovim bojama, okusu.

Iskustva djece su različita. Oni često sudjeluju u pripremi hrane u domaćinstvu, peru povrće, sjeckaju. Okusom im je najbolja mrkva.

Nakon što smo opisali biljke i njihove dijelove, odrezali smo potrebne dijelove , te ih stavili u posudu s vodom na sunčano mjesto. Već nakon 1 dana djeca su primjetila promjene.

Od svih biljaka djeca su primjetila najbrži rast luka, a najsporiji rast mrkve. Biljke koje nisu rasle su batat i đumbir.

Biljke smo posadili u posude sa zemljom.  Djeca ih redovno zalijevaju i prate promjene koje bilježe.

Koraci  pripreme su jednostavni :

  1. Pripremite povrće – mrkvu, peršin, luk
  2. Gornji dio biljke ( 3-4cm) odrežite i stavite u posudu s vodom
  3. Promatrajte

Uzgoj biljaka u vodi nije jednak uzgoju u zemlji radi nutrijenata koje se nalaze u zemlji. Čak  ni biljka nije jednaka .

Međutim, ova aktivnost nudi spoznaje o načinu na koji se mogu uzgojiti različite vrste povrća na vrlo zabavan način.