Sličnosti i različitosti među nama

Objavljeno Posted in ERASMUS +

U sklopu Erasmus + projekta „Podizanje kvalitete inkluzivne prakse“ započeli smo provedbu psiholoških radionica s ciljem podizanja svijesti i empatije prema djeci s teškoćama u razvoju. Radionice su osmišljene na način da se kroz organizirane aktivnosti, raznovrsne igre i pričanje priča poveća senzibilitet za inkluzivno uključivanje i prihvaćanje djece s teškoćama u razvoju.

Istraživanja su potvrdila da rad s djecom uredne razvojne linije vezan za inkluzivno uključivanje djece s teškoćama u razvoju povećava svjesnost o razvojnim teškoćama, pozitivne stavove prema djeci s teškoćama, prihvaćanje različitosti i opći napredak suradničkih vještina. U skladu s tim, kreiran je niz radionica za djecu uredne razvojne linije u kojima će sudjelovati i dijete s teškoćama u razvoju kako bi se stvorilo inkluzivno okruženje i veća kohezivnost grupe. Cilj je da djeca kroz radionice nauče uočavati različitosti, ali iste i poštivati i prihvaćati. Isto tako, djeca će putem igre uloga osjetiti kako je biti „drugačiji“, kako je biti ograničen u nekim osjetilima te kako je ovisiti o nečijoj pomoći i dobroj volji, a na kraju i na koji način oni mogu pomoći drugome jer nekad je ta pomoć samo koja lijepa riječ i uključivanje u zajedničku igru.

Tema prve provedene radionice bila je „Sličnosti i različitosti među nama“. Cilj je bio potaknuti djecu na razmišljanje kako je svijet prekrasan upravo zbog naših različitosti i da u tom moru različitosti moramo biti svjesni da jedni bez drugih ne možemo jer jedino se, kad živimo i prihvaćamo tu raznolikost, možemo međusobno nadopunjavati i činit jednu skladnu cjelinu. Sljedeće radionice nastavit će u istom raspoloženju usmjeravajući se na određene teškoće i smjernice kako pomoći prijatelju koji ih ima. Radionice provode edukacijska rehabilitatorica Barbara Lenart i psihologinja Zrinka Lovrinčević.