Stručno usavršavanje u Finskoj

Objavljeno Posted in ERASMUS +

U sklopu međunarodne mobilnosti odgajateljice DVO Ivana Hazenauer iz PC Nevičica i Marija Zelić iz PC Josipovac, koji sudjeluju u programu Erasmus+ dvogodišnjim projektom “Učenje na otvorenom” početkom listopada 2018. boravile su u Finskoj i sudjelovale na strukturiranom tečaju “Out of box – environmental education in Finland”.

Tema tečaja bila je usmjerenost na obrazovanje za okoliš s naglaskom učenja na otvorenom, a sam tečaj usmjeren na kreativnost u nastavi, interdisciplinarnost i fenomenski utemeljeno obrazovanje sastojao se od predavanja, kreativno praktičnih radionica, iskustvenog učenja na otvorenom te razmjene iskustava i primjera dobre prakse među sudionicima iz Litve, Malte i finskih učitelja koji su u isto vrijeme sudjelovali u sličnoj edukaciji.

Kao važni elementi učenja na otvorenom naglašeni su eksperimentiranje, iskustveno učenje, učenje svim osjetilima, tjelovježba, društvene vještine, suradnička ponašanja, dobar odnos prema prirodi (prvi korak prema održivom načinu života).

Mnoštvo konkretnih primjera, aktivnog sudjelovanja i kreativnog promišljanja ono su što ovaj tečaj čine neprocjenjivo važnim za kvalitetan rad na projektu te otvara novu dimenziju za daljnji odgojno obrazovni rad svih sudionika.

Implementacijom stečenih znanja od djece dolaze iznimno pozitivne povratne informacije, nova, kreativna rješenja te nas to potiče na dodatno ulaganje u učenje na otvorenom, stvaranje bogatijeg i poticajnijeg okoliša kojim bismo djeci omogućili dugotrajniji i sadržajniji, svrsishodniji boravak na otvorenom te sudjelovanje u aktivnostima usmjerenim na sva razvojna područja.