ZA TEBE KUCA RITAM MOGA SRCA

Objavljeno Posted in Nevičica

U srijedu, 31. siječnja 2018., dvije starije skupine našeg podcentra posjetile su Udrugu obitelji djece s autizmom “Dar” u sklopu projekta “Za tebe kuca ritam moga srca”. Tom ih je prilikom dočekao i njihov prijatelj Tin – sadašnji prvoškolac i korisnik udruge, a još prošlogodišnji “bubamarac”, prijatelj iz vrtića koji ih je pozdravio, poželio im dobrodošlicu i, kao pravi domaćin, proveo ih kroz senzornu sobu u kojoj su se djeca prvi put susrela sa senzornim bazenom s lopticama i senzornom kutijom u kojima su i uživali igrajući se i istraživajući nove načine i mogućnosti korištenja.

Dugogodišnji volonter udruge, radni terapeut Kristijan Copak, djeci je pripremio i radionicu “Ja kao ti” u kojoj su djeca kroz igru iskusila kako je to biti uskraćen za neko od osjetila i/ili biti invalidom pa su tako prepoznavali i imenovali stvari koristeći osjetilo opipa (vrećica puna iznenađenja), pokušavali su oguliti papir s bonbona s jednom, a potom i s obje rukavice. Hodali su gledajući kroz obrnuti dalekovid, pričali su bez riječi (pantomima, znakovi) i pisali “suprotnom” rukom, a potom su se posvetili najvažnijem dječjem poslu – igri i istraživanju.

Ovim smo posjetom zaokružili naš tromjesečni projekt u kojem smo ostvarili zadane ciljeve, a to su osvještavanje i prihvaćanje različitosti, razvoj empatije i suradničkog ponašanja kod djece, aktivno djelovanje u zajednici, spremnost na davanje i pomaganje te razvoj svijesti o važnosti zdravog življenja, tjelesne kulture i ukupne dobrobiti aktivnog načina života. Navedene ciljeve ostvarili smo kroz niz aktivnosti provedenih u i izvan zidova vrtića, a neke od njih su “hodanje u tuđim cipelama”, razni oblici tjelovježbe, čitanje literature i gledanje dokumentarnih video isječaka na temu “biti različit”, svakodnevno druženje i osvještavanje prijatelja s raznim tjelesnim i kognitivnim izazovima, izrada prigodnih darova za korisnike udruge “Dar”, a kao krunu projekta ističemo još jednom organizaciju i sudjelovanje na velikom humanitarnom maratonu u listopadu 2017.

Zahvaljujemo udruzi “Dar” i gospođi Ani Lončarić na izvrsnoj suradnji i poruci podrške koju šalju svojim aktivnim djelovanjem u zajednici.

Ovime završava naš projekt no ne i humano djelovanje i aktivnosti koje djecu potiču na nesebičnost i otvorenost.