Doživljaj blagdana uz njegovanje tradicije

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak

PISANICA – bojom ukrašeno jaje

– riječ je nastala od glagola pisati

– od 2008. godine pisanica u Hrvatskoj ima status nematerijalnog dobra

Pisanica kao simbol rađanja novog života ima posebno mjesto u tradiciji obilježavanja Uskrsa.  Bojanje i ukrašavanje jaja koja su se poklanjala drugim osobama za Uskrs prisutno je od davnina u našim krajevima (djevojka mladiću „Ovo jaje snijela koka, da daruje cura momka“). Nastojeći oživjeti i sačuvati tradiciju, posvetili smo veću pozornost pisanici i ukazali djeci na mogućnost ukrašavanja jaja na način kako su to radile naše bake.

Aktivnosti smo započeli pričanjem priče  „Priča o uskršnjem zečiću“ u kojoj su glavni likovi zečići i uskršnje jaje. Preradili smo priču  u mali igrokaz, osmislili svoje kazalište sjena sa papirnatim  lutkama na štapu. Odigravajući igrokaz djeca su se držala glavne niti priče dodajući svoje dijelove dijaloga između likova.

Pričajući s djecom o tome kako  jaje postaje pisanica, djeca su prepričavala svoja sjećanja na koji način su ukrašavala jaja kod kuće. Uglavnom su to bile kupovne boje i preslikači. Na pitanje  „Možemo li u prirodi naći nešto čime bismo mogli obojiti jaje?“, sjetili su se maslačka, trave i žutike. Ponudili smo djeci fotografije  pisanica ukrašenih raznim tehnikama izdvajajući fotografiju na kojoj su jaja ukrašena travom i bojana u ljusci luka. Pogledali smo i video koji pojašnjava tehniku takvog načina ukrašavanja jaja. Zajedno s djecom napravili popis potrebnih materijala.                                                         U suradnji s roditeljima prikupili smo potrebno (svježa jaja, ljuske luka, stare najlonske čarape). U vrtićkom dvorištu nabrali smo  „lijepe listiće“. Pomažući jedni drugima slagali su listiće na jaja i vezali „paketiće“ od jaja. Odmotavanje kuhanih jaja izazvalo je veliko oduševljenje kod djece. Bez posebnog poticaja djeca su izricala svoje želje kome sve žele pokloniti  pisanice.

U obližnjem parku igrali  smo  i  tradicionalne igre (natjecateljske)  koje su djeca nekad igrala a zadržale su se i do danas: potraga za jajima, nošenje jaja u kuhači, gađanje jaja novčićima, kotrljanje jaja.

Ovim malim aktivnostima uspjeli smo osigurati veselo predblagdansko  ozračje te pobuditi interes za tradicijske običaje vezane za Uskrs.