Farma – iskustveno učenje

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Josipovac

Naši predškolci okruženi modernim igračkama i tehnologijom suočili su se s “teškim” pitanjem. Je li krava ljubičasta ….ili?  Kako to provjeriti? Gdje uopće naći kravicu? Živi li ona u prirodi, selu, farmi?

Na ta pitanja pa i više, djeca PC Josipovac pronašli su na farmi muznih krava  Mala Branjevina. Stigli smo i polako prilazimo rješenju našeg problema.

Crne, bijele i crno bijele krave gledaju u čudu nas a mi u njih. Tko će prvi progovoriti?

I kravice prve prekinuše šutnju glasnim pozdravom: “Mu“. Ali i djeca poznaju bonton pa odgovoriše: “I vama mu”! Šalu na stranu. Naši ljubazni domaćini omogućili su nam doživljajno spoznavanje farme, njezine veličine, ulogu ljudi u proizvodnom procesu i na kraju važnost mlijeka kao finalnog proizvoda potrebnim zdravom načinu odrastanja. Djeca su znatiželjno promatrala “rodilištu kojem su mirno ležale dvije četveronožne bebe stare jedan dan. Isto tako djeca su uživala u neposrednom dodiru s mladuncima, slobodno ih mazili, hranili, promatrali posude za hranu i vodu i sl. Djeca su uočila razliku u načinu hranjenja odraslih krava i mladunčadi. Upoznajemo i velike spremnike za hranu i potrebnu mehanizaciju za njezinu pripremu i prijevoz do štala. Šetajući suvremenim prostorom farme muznih krava djeca su spoznala da osim moderne tehnologije igračaka, tehnologija budućnosti utječe na modernu proizvodnju hrane i kvalitetu življenja. A još važnije i oni kao odrasle osobe mogu odgovorno sudjelovati u tome.

Puni dojmova i s točnim odgovorom odlazimo s farme,  obogaćeni jednim novim iskustvom i znanjem koje će ostati trajno.  I ovaj puta vanjski prostor pokazao se  kao važan način spoznavanja predškolskog djeteta.