Kvantna fizika u vrtiću

Objavljeno Posted in Mak

Slijedeći suvremene obrazovne trendove u Europskoj uniji u kojima fizika uz matematiku i inženjerstvo treba biti sastavni dio ranog učenja, u vrtiću u PC MAK smo u suradnji s doc. dr. sc. Daliborom Paarom s Fizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta  organizirali radionicu „KVANTNA FIZIKA U VRTIĆU“ iz programa koji je dio šire aktivnosti Hrvatskog fizikalnog društva pod nazivom“ Znanstveno obrazovanje 21.stoljeća od rane dobi u vrtiću do cjeloživotnog učenja:Otkrivajmo i čudimo se prirodi“.

U okviru ove radionice smo gradili  fizikalne modele,izvodili pokuse i razgovarali o prirodi i otkrićima Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i drugih važnih znanstvenika. U radionici su sudjelovala djeca srednje engleske skupine Butterflies i starije predškolske skupine Tigrići.

Potaknuli  smo djecu da rade ono što je okosnica svih razina suvremenog obrazovanja – da postavljaju pitanja i traže odgovore.Cilj nam  je da se uz upoznavanje s nekim od temeljnih fizikalnih principa dotakne i područje koje je temelj današnje znanstveno – tehnološke revolucije – kvantna fizika.

Izlaganje djece suvremenim temama i temeljnim fizikalnim principima daje temelje za pozitivan stav i daljnje učenje prirodoslovlja i drugih STEaM područja kroz obrazovnu vertikalu.

U poslijepodnevnim satima održano je predavanje za odgojitelje podcentra.