Murali kao metodičko-didaktičko sredstvo

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak, Novosti

„Mjesta kreativnog pogleda“ je projekt koji se bavi problemom odgoja i obrazovanja u neprimjerenom okruženju; oronulih, išaranih fasada odgojno-obrazovnih institucija.

Nositelji projekta su supružnici Marina i Mario Matoković, čija su djeca do ove pedagoške godine pohađala Dječji vrtić Mak. Svakodnevni boravak djece u vizualno neugodnom prostoru, potaknuo je roditelje Matoković na promjenu.

Realizaciji projekta prethodile su faze pribavljanja financijskih i drugih sredstava, odabir umjetnika i motiva murala. Odgojiteljice su definirale tematiku kojom se bave tijekom pedagoške godine, a objedinjena je kroz glavnu temu: četiri elementa (zemlja, vatra, voda i zrak).

Cilj projekta je oslikan vrtić edukativnim muralima koje će odgojiteljice koristiti kao metodičko-didaktičko sredstvo u radu s djecom.

U oslikavanju vrtića, koje je trajalo od 30.kolovoza do 5.rujna, sudjelovali su umjetnici Diana Mataković, Maja Biondić, Dominik Vuković i Jasmin Mišković uz pomoć brojnih volontera, a sve pod vodstvom umjetničke voditeljice Teje Jurišić.

U nedjelju 5.rujna organizirano je pretstavljanje murala zajednici, što su mnogi građani podržali svojim dolaskom.

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Mak već su u rujnu imale mogućnost korištenja murala u radu s djecom. Upotrebom murala obradile su aktualne teme u rujnu: promet, vrste prijevoznih sredstava, tjedan mobilnosti, promjenu godišnjeg doba, sezonsko voće i povrće te pripremu zimnice.

Više o provedenim aktivnostima možete pročitati u prijašnjim i budućim objavama.