Naše radosno dvorište

Objavljeno Posted in Radost

Dvorište podcentra Radost postupno mijenja svoje ruho…

Zahvaljujući dobroj suradnji s roditeljima, naš vrtić prijavljen je na nagradni natječaj DM-a i Pampersa „Digni prstić za svoj vrtić“ gdje je osvojio prvo mjesto i novčanu nagradu od 50000kn! Novac smo namijenili za uređenje dvorišta, a kako bismo mogli provesti sve potrebne, ali i financijski zahtjevne, planirane radove, Grad Osijek uložio je dodatnih 50000kn. Također, dobili smo i donacije od nekih roditelja (financijske i u vidu rekvizita za igru – golovi, koš, lopte…).

Planiranju uređenja pristupili smo vrlo detaljno, no, nažalost, dio radova je usporen, a dio odgođen zbog svima nam poznatih razloga – pandemije Covid -19. Stoga nisu još svi planirani radovi provedeni, a dio njih završit će se nakon energentske obnove vrtića koja nam također slijedi uskoro.

Uređenje dvorišta zamišljeno je kroz nekoliko odvojenih zona za igru, odnosno nekoliko područja aktivnosti – dio za mirnije, a dio za pokretne aktivnosti. U dijelu za mirnije aktivnosti postavljeno je nekoliko stolova i klupa sa spremnicima za papire, bojice i sl. kako bismo dvorište mogli koristiti kao sobu na otvorenom i što više aktivnosti provoditi na zraku. U planu je formiranje centra za obiteljske igre, a zavte potrebe će se uz postojeću kućicu postaviti police tj. dječja vanjska kuhinjica, stolić, stolice… Na dio zida/ograde postavljene su metalne ploče za razne edukativne igre magnetima i magnetinim rekvizitima.

Postavljena je umjetna trava u dio dvorišta gdje živa trava ne uspijeva (zbog hlada i kiselosti tla) čime je riješen dugogodišnji problem prašine tj. blata koje je činilo veći dio površine dvorišta.

Zone za mirnije i pokretne aktivnosti odvojene su postavljanjem staza za koje je planirano oslikavanje motivima tj. podlogama za pokretne igre.

Postavljene su antistres podloge ispod postojećih i novih igrala. Na dio zida/ograde postavljeni su elementi za penjanje (umjetna stijena). Također je na zid pričvršćen koš za košarku (koji su donirali roditelji).

Nabavljeni su i pomični rekviziti za motoričke aktivnosti (čunjevi, palice, obruči, mreža za tenis/odbojku, reketi, lopte i sl.).

Ostvarili smo suradnju sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn. Učenici te škole i njihova profesorica Dajana Ososlija oslikali su zidove ograde prekrasnim veselim motivima džungle koji su potpuno promijenili doživljaj i atmosferu cijelog dvorišta. Dio zida/ograde obojili su bojom pogodnom za crtanje kredom. U planu je i oslikavanje pločnika (kao podloge za pokretne igre) nakon što svi drugi radovi i energetska obnova vrtića budu završeni.

Postavljena su i 4 manja spremnika (pješčanika) za rastresite materijale (pijesak i zemlja) te nabavljeni novi rekviziti za manipulativne i istraživačke aktivnosti.

U planu su još i sljedeći radovi koje planiramo obaviti nakon završetka radova na energentskoj obnovi vrtića:

– bojenje metalne ograde

– izrada senzornih ploča koje će postaviti na dio ograde dvorišta.

Za izradu i postavljanje senzornih ploča dogovorili smo suradnju s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, te je planirano uključivanje studenata Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Nažalost, epidemija je odgodila realizaciju ove planirane suradnje, ali vjerujemo kako će biti realizirana čim nam to uvjeti omoguće.

Također, roditelji su uključeni od samoga početka projekta te je planirano da budu uključeni i u same radne akcije, no, zbog epidemije i te smo planove morali odgoditi.

Ipak, ponosni smo na ono što je do sada realizirano i vjerujemo kako će sve planirano biti ostvareno te će naš vrtić Radost postati još radosnije mjesto za igru i učenje djece.

Ovo su fotografije dvorišta prije radova,

a ovo poslije.