Otkrivamo zimu

Objavljeno Posted in Nevičica, Novosti

Starija jaslička i mlađa vrtićka odgojna skupina podcentra Nevičica s veseljem su otkrivala zimu kao godišnje doba. Nažalost nismo imali prilike uživati u većim količinama snijega, ali bilo ga je dosta da se i ove godine malo „smrznemo“.

Manipulativne, istraživačko spoznajne, likovno kreativne i tjelesne aktivnosti, samo su neke kroz koje su djeca istraživala zimu. Umetanje pompona pincetama u flašice (snjegović), gradnja „ledenim kockama“, pahuljice od „kristala“, slikanje obojanim ledom, rezanje i lijepljenje vune i kolaža, te kuglica krep papira lijepljenih tekućom štirkom samo su neke od aktivnosti u kojima su Medvjedići uživali proteklih dana. Kutić šume također smo upotpunili novim elementima jer je zima došla i u šumu. Pričali smo narodnu priču „Rukavica“ i zajedno napravili pokretnu slikovnicu.

Djeca jasličke dobi su putem jednostavnih i prilagođenih poticaja spoznavali zimu. Čari zime otkrivane su pričama iz slikovnica  Piko na snijegu i Miffi na snijegu, kao i drugim tematskim slikovnicama. Djeca su vrijedno oslikavala kućice za ptice, promatrala perje povećalom i ukrašavala ptice raznobojnim perjem. Izuzetnu radost i veselje izazvala je istraživačka aktivnost s ledom i snijegom, u kojoj su djeca kroz osjetila spoznala kako se i snijeg i led mogu otopiti, a  čak ni hladnoća nije ih sputavala u daljnjem procesu istraživanja. Veliki interes djeca su pokazala i u likovnoj aktivnosti bojanja raznobojnim ledom. Formiran je i novi centar „Snježno kraljevstvo“  gdje  su djeca boravila u snježnoj kućici  stvarajući simboličke igre. Djeci je ponuđen i kolaž papir i vata kojima su  popunjavala snjegovića u likovno-kreativnoj aktivnosti. Razgovaralo se i o  odjevnim predmetima koji su nam potrebni za zimu ( kapa, šal, rukavice, jakna, čizme), što je ujedno iskorišteno i kao poticaj za glazbenu aktivnost pjevanja  pjesmica „Vrapčić u zimi“ i „Padaj, padaj snježiću“.

Sada je vrijeme za neke nove aktivnosti a, do tada pogledajte kako smo se zabavljali!