Projektni dan – dan ekovrtića Mak „Za ljepši svijet posadi jedan cvijet“

Objavljeno Posted in Mak

Kao članovima  Međunarodne Eko-škole/vrtića dužnost nam je svake godine organizirati i provesti Projektni dan – Dan Ekovrtića  ( jedan od sedam koraka Ekoškole).

Projektni dan ekovrtića može biti bilo koji dan u godini kada djeca i odgojitelji  predstavljaju program i rad široj javnosti (roditeljima,  predstavnicima lokalne zajednice, sugrađanima). Tog dana aktivnosti svih vrtićkih  skupina  podređene su  temi (području rada) Ekovrtića. Dogovor i odluku o organizaciji radionica i svih aktivnosti vezanih za taj dan i temu donose koordinatori u dogovoru s ostalim odgojiteljima u vrtiću. Sve aktivnosti potrebno je dokumentirati na mrežnim stranicama programa .

Projektni dan Ekovrtića Mak proveli smo 4. lipnja 2021. povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Svim osmišljenim i provedenim aktivnostima nastojali smo djeci ukazati na posljedice koje izazivaju neodgovorna ponašanja ljudi prema prirodi, na važnost sakupljanja, pravilnog razvrstavanja i recikliranja otpada, poticali ih na uočavanje problema u okolišu te promišljanje o rješavanju problema. Zajedno sa svim djelatnicima vrtića nastojali smo svoj vrtićki okoliš osmisliti i učiniti ljepšim i ugodnijim za boravak.

 AKTIVNOSTI PROJEKTNOG DANA:

– „ Gdje god možeš ti posadi cvijeće“ – osmišljavanje i uređenje cvjetnjaka i povrtnjaka u svom dvorištu u suradnji s roditeljima (donacija sadnica cvijeća i povrća).

– „Mali botaničari u vrtiću i kod kuće“ – sadnice rajčice, paprike i začinskog bilja koje su uzgojili u vrtiću djeca su darivala svojim roditeljima i tako i njih potakli na aktivnosti sadnje i brige o biljkama.

– „Cvjetne slike“ – izrađivali od suhog bilja koje su sakupili u svome okolišu i prešali, a „Origami cvijet“ spretno izrađivali od papira kao ukras za svoje domove.

– „Smanjiti smeće da ne bude veće“ – usvajanje novih spoznaja o pravilnom razvrstavanju i iskorištavanju otpada (obrada slikovnice Forastična slikootpadnica, didaktička igra „Pronađi kućicu“, natjecateljska igra „Plastiku skupi, zemlji se iskupi“).

– „Drvo prijateljstva“ – ekoigrokaz za svu djecu u vrtiću (kako mali izviđači brinu o svom okolišu).

– „Zdravo dijete u zdravom okolišu“ – edukacija sugrađana edukativnim letcima sa eko porukama (podjela letaka i sadnica ukrasnog bilja koje smo sami uzgojili u našem minivrtu).

– „What flowers need to grow“ – sadnja novih sadnica i uređenje minivrta pri čemu su djeca praktično primijenila  spoznaje o uvjetima neophodnih za rast biljaka.

Ne samo na ovaj dan nego tijekom cijele godine nastojimo kod djece  stvoriti naviku svakodnevne brige i očuvanja okoliša u kojem živime, jer brinući o svom okolišu  brinemo o nama.

Ekovrtić Mak