Proljetne čari na otvorenom

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak

Djeca srednje skupine dječjeg vrića Mak u mjesecu svibnju najviše vremena provode u vanjskom prostoru vrtića, dvorištu i vrtu na terasi.  Svakodnevna aktivnost rada u vrtu, brige o biljkama, a sada i životinjama djeci je postala rutina u kojoj svi vole sudjelovati. Zainteresiranost o botanici, flori i fauni je svakim danom sve veća, unatoč cijeloj godini posvećenoj upravo toj temi.

Mali začinski vanjski vrt na terasi obogatili smo s puno biljaka koje smo prenijeli van iz unutarnjeg eko vrta (prostor hodnika). Sadnice koje smo posadili u travnju, narasle su te su ih djeca presadila u veće posude koje smo iznijeli u vanjski vrt. Djeca primjećuju razliku rasta, bujanja biljaka vani i unutra, dobrobit kiše i sunčeve topline te se raduju plodovima povrća koje zalijevaju i čekaju da izrastu.

Poligon kroz dvorište – Koristeći sportske rekvizite djeca sami grade poligon kroz dvorište birajući podlogu na kojoj će ga izraditi.

Medalje za  trud i timski rad

Izrađenu glinu djeca valjaju s valjkom te ju oblikuju pomoću modelatora u oblik kruga. Prema želji odabiru biljku iz začinskog vrta, potom ju režu škarama i donose ju na stol. Grančicu utiskuju valjkom u glinenu bedalju te ju prstima vade iz otiska. Kada se medalje osuše, djeca biljku bojaju s vodenim bojama. Uz pomoć odgojiteljice pišu imena na medalje, pričvršćuju špagom te ju lakiraju gustim  lakom. Medalje djeca nose kući kao uspomenu.

Razgovarajući o životinjama koje posjećuju naše biljke važnost smo dali kukcima, pčelama, leptirima, mravima, bubamarama koje smo cijeli mjesec proučavali, skupljali, radili kućice, a na kraju napravili i hotel za kukce.

Leptir od paprira

Dajući pozornost detaljima, djeca na izrezanog leptira crtaju flomasterima, a tehnikom presavijanja papira, leptir može i letjeti (kao avion od papira). Djeca se natjeću čiji leptir duže leti…

Hotel za kukce

Proučavajući kukce i životinjice na dvorištu, djca su otklonila strah koji su imala prema njima. Timskim radom i podrškom, primjerom drugih, djeca su prikupljala prstima životinjice u posude i pravile im kućice, hranilice..

Od starih igračaka i prikupljenih prirodnih materijala osmislili smo hotel koji će kukci posjećivati u našem vanjskom vrtu. Prikupit će hranu i ostavljati im da se počaste, a ako na dvorištu pronađu nekog zalutalog, ponudit će mu smještaj u našem hotelu.