Prometna kultura u podcentru Vrapčić

Objavljeno Posted in Novosti, Vrapčić

Promatrajući djecu kako svakodnevno promatraju i opipavaju bicikle (kojima odgojitelji dolaze na posao) započele smo s njima razgovor o prometnim sredstvima i prometu uopće te tako saznale da ih ta tema zanima, pa smo ju odlučili proširiti.

Temom smo obuhvatili svu vrtićku djecu, planirajući edukativne centre i za manju i za stariju dobnu skupinu djece.

Odgojiteljice i teta kuharica su velikodušno dale djeci svoja prometala na aktivno promatranje; pokazivale, imenovale i objašnjavale funkciju pojedinog bicikla.

Roditelji T.J. su vlasnici autoškole “Sunce” pa su se ponudili donijeti velike panoe sa svim važećim prometnim znakovima i raznim oznakama na cesti. Djeca su bila oduševljena takvom donacijom i dalje su otkrivala neki novi znak, međusobno im otkrivala značenje: “Ovaj kaže da će tu ići vlak”-A.S. Zatim: “Može ti na auto skočiti jelen, moraš paziti!”-T.P. Ili: “Teta, zašto su neki znakovi plavi, a neki crveni?”-G.Z.

Prvobitan cilj upoznavanja i produbljivanja spoznaja o prometjim sredstvima nije nam bio adekvatan niti dovoljan jer su se aktivnosti proširivale, rađale se nove ideje i od roditelja dobivali više poticaja i materijalnih sredstava.

Jedna majka policajka donijela nam je svoj zaštitni prsluk, palicu i kapu koje su sva djeca s veseljem isprobala i fotografirala se tako odjevena za uspomenu. Drugi je tata G. i M.Z. također policajac organizirao kolege prometne policajce da nas dođu posjetiti u naš vrtić.

Cilj nam se proširio na proširenje spoznaje o ponašanju u prometu sa stanovišta aktivnog sudionika u istom, važnosti poznavanja prometnih znakova i svih zakonitosti u prometu.

Djeca su kroz razne razvojne centre zadovoljila svoju znatiželju za novim, nedostupnim i zanimljivim. Imali su osjećaj nesputanosti, ravnopravnog sugovornika s pravim policajcima: “Je l’ ti hvataš lopove?”-N.K. je pitao policajca.

Imala su osjećaj važnosti sjedajući na policijski motor i fotografirajući pravim fotoaparatom. Vozeći poligon na svojim prometnim sredstvima pokazala su ozbiljnost, koncentraciju i spremnost kao sudionik u prometu.

Ovim aktivnostima djeca su proširila svoja znanja o prometnim znakovima, podigla su svijest o svojim sposobnostima kao vozači, te uspostavila blizak odnos s policajcima kao osobama koje nam žele pomoći i kojima se uvijek možemo obratiti.