Zimnica

Objavljeno Posted in ERASMUS +, Mak, Novosti

Skupina Ježići iz dječjeg vrtića Mak prošlu pedagošku godinu sudjelovala je u Erasmus + projektu – Lets go green, vođeni temom vrtlarstvo.  Ono što smo posadili u našem malom vrtu, izazvalo je oduševljenje djece kada su se nakon ljeta vratili u vrtić. Povrće koje smo posadili iz sjemenke, urodilo je plodom! Ubrali smo rajčice, paprike, krastavce..nije ih bilo previše ali dovoljno da naučimo kako se biljka sadi, što joj treba da naraste.

Razmišljali smo što bi mogli s plodovima premda ih nije bilo puno te smo došli na ideju napraviti zimnicu! Jedan od starih načina konzerviranja hrane (octom, soli) koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu izvan sezone.

U suradnji s roditeljima svako dijete je u vrtić donijelo još po nekoliko namirnica, sol, ocat, šećer, staklenke te smo se krenuli na posao.

RECEPT:

3 L VODE

1 L OCTA

2 čašice šećera

1 čašica soli

POVRĆE (mrkva, paprika, cvjetača, zelena rajčica, krastavci)

Prikupivši razno povrće prvo smo ga naučili imenovati, istraživali, kušali ga. Sortirali smo povrće u posude prema vrsti te ga dobro oprali- kažu čistoća je pola zimnice.

Nakon pranja smo povrće narezali na veće komade te uz pomoć odgojiteljica dobro oprali staklenke u koje ćemo ih stavljati. Djeca su povrće stavljala prema boji, prema veličini, strukturi ili raznovrsno..bilojr lijepo gledati kako uživaju u svom rasporedu.

Uz pomoć novooslikanih edukativnih murala na pročelju vrtića,na zabavan način vidjeli smo kako mijenjanjem godišnjih doba, svježi krastavac postaje kiseli (crtež krastavca kako izlazi iz staklenke). U tom dijelu dvorišta pripremali smo kisele krastavce te uživali na svježem zraku.

Kada su djeca povrće posložila, prelili smo ju tekućinom te dobro zatvorili i stavili na tamno mjesto na kojemu će biti mjesec dana.

Nakon mjesec dana strpljivog čekanja, napokon smo kušali našu zimnicu. Neka djeca nisu imala želju probati jer im „miriši na kiselo“, ali kada su vidjeli druge da jedu, ipak su se odvažili. Djeca su ponosna na svoj rad i rado jedu zimnicu uz ručak u vrtiću.