EKO-VRTIĆ MAK
Osijek, Vijenac Murse 8
Hrvatska
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
telefon: 031 504 337
mobitel: 099 204 7045
VODITELJICA VRTIĆA: Mirela Kopacsi Kettos 
KOORDINATORICE EKO-VRTIĆA: Slavica Jović, odgojitelj; Marica Balat, odgojitelj

Dječji vrtić Mak u ovim prostorima djeluje od 1983. godine.

Zapazivši našu ekološku orijentaciju, 1995. godine Grad Osijek nas je promovirao u EKO-VRTIĆ.
Od 2007. godine Mak je postao dio Programa Međunarodne Ekoškole u RH.
Nacionalni voditelj i koordinator programa je Udruga Lijepa naša, a međunarodni voditelj i koordinator je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE: Foundation for Environmental Education).
Program Međunarodne Ekoškole u RH provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje.
CILJ ovog programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada i svakodnevni život djece, njihovih roditelja i djelatnika vrtića.
Obnova statusa i podizanje Zelene zastave provodi se svake dvije godine, uz posebnu svečanost, a u svibnju ove godine stječemo srebrni status ekoškole.

     

 

3

3
Dana 9. veljače 2018. godine održali smo našu tradicionalnu 21. po redu, Pokladnu povorku pod nazivom „Pita zima, što na nebu ima“.
U povorci su sudjelovala djeca svih odgojnih skupina, od mlađe do predškolske skupine, oko 150 djece.
Kao i proteklih godina kostime za Pokladnu povorku, osmislili su i zajedno na radionicama u vrtiću izradili odgojitelji, roditelji i djeca. Za izradu kostima koristili smo ekološki prihvatljive materijale, materijale koji se mogu reciklirati.

Opširnije...

5

5
I ove godine izviđači udruge ''Slavonski hrast'' donijeli su betlehemsko svjetlo mira u dječji vrtić Mak. Za tu prigodu djeca starijih skupina za svoje mlađe prijatelje sa svojim odgojiteljicama pripremila su i izvela predstavu ''Božićna priča''.

Opširnije...

7

7
U četvrtak, 26. listopada 2017. godine, u dječjem vrtiću Mak održano je tradicionalno ''Dječje slavonsko sijelo''. I u ovogodišnjem glazbeno-scenskom programu sijela, kao gosti sudjelovali su naši dugogodišnji pratitelji, članovi HKUD-a Osijek 1862. Organizaciji i realizaciji sijela i ove godine pomogli su roditelji djece aktivno se uključivši u naše aktivnosti. U holu vrtića bila je postavljena izložba tradicijskih predmeta, ukrasa i narodnih nošnji u prikupljanje kojih su također bili uključeni roditelji i djeca.

Opširnije...

5

5
Europski tjedan kretanja održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

Opširnije...

„Poklade su opet stigle veselje je oko nas …..“
8 skupina ekovrtića Mak s roditeljima i ostalim sugrađanima u ovim zimskim danima pokazali su kako voćem i vitaminima mogu otjerati zimu. Jedna velika POKLADNA VOĆNA SALATA koja se sastojala od jagoda, grožđa, lubenica, trešanja, jabuka, krušaka, ananasa i limuna, prošetala je tmurnim donjogradskim stazama i za sobom ostavila nagovještaj dolaska proljeća u svim njegovim bojama. Pjevajući pjesme o pokladama i pokladnom veselju razveselili su sugrađane donjeg grada. Pokladna povorka je dio programa ekovrtića Mak i rezultat je uspješne suradnje vrtića i obitelji. Sve maske izradili su roditelji i djeca uz pomoć odgojiteljica na kreativnim radionicama u vrtiću.
Njegujući tradicionalne običaje našeg kraja stvorili smo i svoju vlastitu tradiciju jer je ovo naša 20. ekopokladna povorka.

Opširnije...

Dječje slavonsko sijelo
27. listopada 2016. godine održano je jubilarno 20. Dječje slavonsko sijelo u eko vrtiću Mak.
Na sijelu su u programu sudjelovala djeca iz šest odgojnih skupina te gosti HKUD "Osijek 1862" i vokalni sastav Dječjeg vrtića Osijek "Perle". Svečanost su uveličali mnogi gosti: predstavnici Grada, crkve, kumovi vrtića, članovi stručne službe, voditelji ostalih vrtića i roditelji djece polaznika vrtića.
Lokalni mediji, Glas Slavonije i HRT Osijek također su popratili ova zbivanja u vrtiću.
Ovaj događaj, koji se tradicionalno održava svake jeseni u vrtiću Mak, pruža djeci, odgojiteljima i roditeljima trenutke veselja, radosti i ljubavi za sve što je naše domaće, slavonsko i čuva našu tradiciju od zaborava.

View the embedded image gallery online at:
http://vrticiosijek.hr/index.php/mak#sigFreeId097477b1be

U eko vrtiću Mak obilježen je Dan kravate (18. listopada 2016.).
Mali i veliki Makovci tako su iskazali počast kravati kao izvornom hrvatskom proizvodu.
Djeca su u vrtić donijela i nosila kravate svojih djedova i očeva. Također su sami izrađivali kravate od otpadnih materijala, crtali i slikali različitim tehnikama te zatim organizirali malu izložbu dječjih uradaka na temu ''Kravata''.
Djecu i roditelje odgojiteljice su upoznale s poviješću kravate i razlozima obilježavanja Dana kravate, a to je senzibiliziranje za ključne vrijednosti kao što su: ljudsko dostojanstvo, uljudnost, sklad slobode i odgovornosti, duh zajedništva među ljudima i narodima, ...
S kravatom pošaljimo poruku o pravim, trajnim vrednotama kao dobrim temeljima budućnosti.

View the embedded image gallery online at:
http://vrticiosijek.hr/index.php/mak#sigFreeIdfe4f768645

Europski dan bez automobila

I ove godine djeca eko vrtića Mak sudjelovala su u obilježavanju Europskog dana bez automobila u suradnji s Gradom Osijekom.
Manifestacija se održala u četvrtak, 22. rujna 2016., u Školskoj ulici, koja je za tu prigodu bila zatvorena za promet. Djeca su prethodno sa svojim odgojiteljicama izradila edukativne letke sa eko porukama, koje su podijelili sugrađanima. Zatim su oslikavali pločnik Školske ulice, podsjetili se i utvrdili osnovna pravila ponašanja u prometu uz pomoć prometnog policajca te prisustvovali prezentaciji o biciklizmu u OŠ Franje Krežme koju su prezentirali nastavnik Zvonimir Stipešević i djeca šestog razreda. Ove godine manifestaciji su se pridružili i nogometaši NK Osijek koji su s našim vrtićarcima vježbali na otvorenom.Po završetku manifestacije propješačili smo veći dio puta do vrtića, kako bismo pokazali da nam automobili nisu uvijek neophodni.

Opširnije...

1. rujna započela je nova pedagoška godina 2016./2017. 

PO Mak u novu je godinu ušao sa 185 polaznika od kojih je nešto više od 50 novoupisane djece. Početkom ljeta u školu smo ispratili dvije starije B skupine, oko 50 sadašnjih đaka prvaka, a njihova mjesta ''popunile su'' dvije nove mlađe skupine, odnosno djeca u dobi između treće i četvrte godine.
Jednu mlađu skupinu čine djeca koja sada prvi puta kreću u vrtić, a drugu skupinu čine djeca, dosadašnji polaznici jasličkog objekta Ivančica.
Od ove pedagoške godine zaživio je projekt ''od jaslica do škole'' tako da su djeca iz jaslica, prelaskom u vrtić Mak, ''sa sobom povela'' i svoje odgojiteljice. Ovakav način rada u kojem odgojiteljski par vodi djecu od prvog polaska u jaslice do odlaska iz vrtića u školu osigurava kontinuitet u odgoju i obrazovanju djece od najranije dobi do polaska u školu, a također im olakšava prilagodbu na novu sredinu, odnosno vrtić, jer djeca u toj dobi puno lakše prihvaćaju novu sredinu uz poznate odgojitelje. Takav pristup već je prisutan u većini objekata Dječjeg vrtića Osijek u kojem postoje i jasličke i vrtićke skupine, ali od ove pedagoške godine to je omogućeno i djeci koja prelaze iz jaslica koje se nalaze u odvojenom objektu od vrtića kojem gravitiraju.
Tako su i odgojiteljice iz vrtića Mak, prelaskom u jaslički objekt Ivančica, primile novu skupinu najmlađih koje će voditi dok ne budu spremni za polazak u školu…