„1, 2 tebe volim ja!“ – Valentinovo u mlađoj jasličkoj skupini “Žabice” podcentra Ivančica

U podcentru „Ivančica“ djeca mlađe jasličke skupine „Žabice“ početkom veljače istraživala su i učila o ljubavi.

Cilj je bio podučiti djecu o raznolikosti ljubavi koja se nalazi oko nas u raznim oblicima, te ih kroz mnogobrojne poticaje vezane za spomenutu temu podučiti raznim životnim navikama.

Čitanjem i listanjem tematskih slikovnica  o ljubavi, te govornim izražavanjem odgojitelja, djeca su proširivala svoj rječnik (imenovanje predmeta, likova, boja, pojava u priči), razvijala pažnju, učila se strpljenju i pažljivom rukovanju slikovnicom, kao i pravilnom odlaganju iste nakon upotrebe.

Kao i obično, najveći interes djeca pokazuju prema likovno- kreativnim aktivnostima te su tako uz pomoć mokre tehnike (tempere) stvarali otiske svoje ruke koje su predstavljale cvijet (kasnije ukomponiran u buket i čestitku za roditelje). Uz pomoć vodenih boja bojali su keksiće koje su prethodno izradili uz pomoć odgojitelja, a s omiljenim pastelama slikali su osjećaje koje su ih prožimali u tome trenutku dok im je u pozadini svirala klasična skladba („Ludovico Einaudi – Love is a mystery“) koja je imala funkciju poticanja relaksacije, kreativnosti i originalnosti.

Nadalje, djeca su kroz radno-praktične aktivnosti ponavljala već usvojene navike pravilnoga držanja i upotrebe boje, kista, pribora za objedovanje, pospremanje igračaka i didaktike nakon upotrebe. Zatim su mijesila slano tijesto i oblikovali srca kalupima koja su kasnije poslužila za bojanje koje je opisano u prethodnom dijelu.

Jutarnje aktivnosti razgibavanja popraćene su plesom i igrom na snimke glazbene suradnice, a začinili smo ih tematskim balonima koji su služili za vježbanje koordinacije i motorike (uhvati balon, baci ga iznad sebe, udari ga nogom..), te za povezivanje sa prijateljima (dodavanje, zajednička igra..) putem igre.

Osim plesa i pjevanja na snimke glazbene suradnice, djeca su svirala uz pomoć improviziranih zvečki koje su napravile odgojiteljice (punjene raznim prirodnim materijalima), te ponavljali ritam (pljesni, lupi nogom..).

Jedan od većih interesa izazvala je istraživačka aktivnost elektriciteta u kojoj smo balon trljali od razne teksture i podloge, te na koncu o dječju kosu i promatralo se mijenjanje i intenzitet elektriciteta u odnosu na razlike svega nabrojanoga.

Djeca su, kroz sve aktivnosti i zajedničko druženje, puno pažnje usmjeravala građenju međusobnih odnosa, prijateljskom ozračju, lijepim trenutcima zajedništva, a odgojiteljice su im pomagale u tome. Valentinovo je svaki dan!

Skip to content