15. Tjedan psihologije obilježen i u Dječjem vrtiću Osijek

Tjedan psihologije obilježava se već 15 godina u Hrvatskoj, a ove godine obilježavanju se pridružio i Dječji vrtić Osijek. Održana su dva predavanja za odgojitelje i roditelje te tri radionice za djecu predškolskih skupina.

Predavanja su održana 17. veljače. S obzirom na još uvijek aktualnu epidemiološku situaciju, predavanja su održana preko online aplikacije. Najprije su roditelji imali priliku poslušati predavanje o pripremi djeteta za školu. Iako za ovu temu najviše interesa pokazuju roditelji predškolaca, tema je namijenjena svima, baš kao što i priprema za školu traje od rođenja, a ne samo u godini polaska u školu. Osim opisa motoričkog, govorno-jezičnog, spoznajnog i socio-emocionalnog razvoja, izlaganjem su obuhvaćene i aktivnosti kojima se sva ova područja razvoja potiču, a koje roditelji mogu jednostavno provoditi i kod kuće. Opisan je sam postupak provedbe psihološkog testiranja spremnosti za školu te su prikazani primjeri zadataka na kakvima bi se djeca mogla uvježbavati.

“Dječji crtež” naziv je predavanja održanog za odgojitelje. Crteži su vrijedna pomagala koja nam pomažu otkriti djetetov svijet, ali ujedno nude uvid u čitav niz djetetovih sposobnosti i osobnosti. Na što obratiti pažnju, kada potražiti pomoć, kako protumačiti djetetov crtež – sve su to pitanja na koja smo zajedničkim snagama, uz mnoštvo primjera, nastojali pronaći odgovore.

Ovisno o potrebama odgojno-obrazovne skupine, odgojiteljice su među ponuđenim temama odabrale najkorisniju za svoju skupinu. Tako su u dvije predškolske skupine u Maku održane radionice Ljutnja i Mediji, dok je u podcentru Krijesnica održana radionica kojoj je cilj podizanje samopoštovanja te razvoj socijalnih vještina djece.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i na ovaj način podržali Tjedan psihologije nadajući se da će sljedeće godine biti još bogatiji, zanimljiviji, posjećeniji…

 

Antonija Radoš, mag. psych.

Skip to content