Posjet edukativnom centru Naturavita starijih B skupina podcentara Jaglenac i Ivančica

Prvog dana mjeseca listopada, starije B skupine iz podcentara Jaglenac i Ivančica, uputile su se u na edukaciju u Centar Naturavita u Podravlju. Edukativni centar je nastao u suradnji Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i Parka prirode Kopački rit s ciljem edukacije djece predškolske i školske dobi o bioraznolikosti i vrijednostima ekosustava, važnostima održivog upravljanja šumama, šumskim zemljištem, vodama i o vodama ovisnih ekosustava.

Edukator gosp. Dalibor Tonc dočekao nas je u dvorani Centra te u interaktivnom razgovoru upoznao djecu sa šumom i njenim posebnostima, biljnim i životinjskim svijetom, suživotom šumskog i vodnog područja te očuvanju prirode.

Potom im je na dvorištu organizirana tjelovježba kroz simboličku aktivnost rasta stabla iz sjemena te edukativna aktivnost o računanju starosti stabla preko godova, prikazana na velikom deblu u dvorištu. 

Nakon kratkog odmora i okrjepe prošetali smo do nasipa te promatrali kako izgleda šuma koju su posadili šumari (pravilni drvoredi) a kako šuma koja je prirodno izrasla. Zbog visokog vodostaja i izlijevanja rijeke Drave na područje edukativne staze nismo mogli ići u šetnju šumom ali je to bio dobar povod za razgovor o prirodnim i ljudski izazvanim opasnostima koje mogu naštetiti prirodi (poplave, požari, zagađenje, sječa šuma…).

Na kraju je svaka skupina uz pomoć edukatora posadila svoje stablo hrasta u drvoredu pokraj edukativnog centra.

Ovom aktivnošću utjecalo se na dječji fizički razvoj (tjelovježbom, šetnjom i boravkom u prirodi), spoznajni razvoj (upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, prirodnih zakonitosti, očuvanju prirode), socio-emocionalni razvoj (upoznavanje i suradnja s djecom iz drugog vrtića, interakcija s edukatorom), izražavanje i stvaralaštvo (prepričavanje doživljenog te ekspresija kroz likovne radove na povratku u vrtić).

Skip to content