Boravak na otvorenom u snježnim uvjetima: srednja A skupina podcentra Potočnica

Snježni pokrivač ovaj je tjedan razveselio djecu i pozvao ih da ga dožive i istraže raznim aktivnostima na zraku.
Sa željom da pronađu novi kontekst za istraživanje, otkrivanje i aktivno učenje, odgojiteljice i djeca srednje A skupine podcentra Potočnica uputila su se u park u susjedstvu. Cijelim putem djeca su bila zaokupljena doživljajem sebe u situaciji koja nije svakodnevna (sve pokriveno snijegom) i koja izaziva pregršt emocija i doživljaja. Po dolasku u park, odgojiteljice su pred djecom napravile „sanjke“ od vreće i deke i organizirale sanjkanje.
Sanjkanje je bogata aktivnost koja poboljšava funkcionalne sposobnosti organizma te se kroz nju protežu razni oblici tjelesnog vježbanja kao što su valjanje, vučenje i upiranje. Razvija se mašta, socijalna integracija i jezične vještine te jača imunitet. Uz sanjkanje, određena djeca istraživala su svojstva snijega, ali i leda kojeg su pronašli ispod ljuljačke. Istraživala su ga taktilno i mehanički, a osmislila su i igru trčanja na ledu koja im je bila jako zabavna.
Za vrijeme šetnje djeca su imala prilike uočiti promjene koje su se dogodile u okolini, a to su tijekom šetnje i verbalizirala te međusobno podijelila: „To se zaledila voda.“, „Vidi, ledeni štapići!“, „Ne, to ti se zovu sige.“, „To ima na mom autu!“, „Ovaj je auto cijeli pokriven snijegom, a moj je tata ujutro čistio auto.“, „Ovaj čiko čisti snijeg lopatom.“, „Ima snijeg na boru, a na drvetu nema ništa!“, „U snijegu se mogu ostavljati tragovi čizme i psići ostavljaju tragove od noge.“ …
Boravak na zraku u konačnici je i prilika da tjedna tema iz vrtićke skupine prenese u zajednicu tako da su djeca uz pomoć odgojiteljica postavila hranilice za ptice koje su radili u sklopu radno-praktičnih aktivnosti, a koje će sljedeći tjedan promatrati i bilježiti opažanja uz pomoć check-lista.
Roditelji, osigurajte adekvatnu odjeću i obuću svojim mališanima za boravak na otvorenome po svim vremenskim uvjetima, a oni će iz toga garantirano izvući višestruke dobrobiti kako za socijalizaciju i senzomotorički razvoj tako i za psihičko i fizičko zdravlje, te za očuvanje okoliša.

[foogallery id=”41560″]

 

Skip to content