Budi pametna njuška – projekt dvije mješovite skupine podcentra Sunčica

BUDI PAMETNA NJUŠKA

Potaknuti doživljajem djevojčice  u skupini koja je dobila psa odlučili smo se upustiti u projekt o postupanju, brizi i suživotu s kućnim ljubimcima. U suradnji s gđom Dević , dopredsjednicom kinološkog društva Osijek organizirano je gostovanje dvije mješovite skupine u prostoru Kinološkog društva Osijek na Pampasu. Posjetu su prethodile aktivnosti proučavanja i istraživanja vrsta pasmina, način ishrane, izgled. Pri dolasku na Pampas djeca su imala priliku družiti se s raznim pasminama, hraniti pse, češljati ih i gledati trening dresure. Sudjelovali su u potrazi i sakupljanju sapuna u obliku psećeg izmeta te tako razvijali svijest o tome da kao odgovorni vlasnici pasa moraju počistiti za svojim psom.

Naučili su da se sa psom trebaju igrati s mjerom (ne gnjaviti ga i previše izazivati na igru, ne dirati ga dok jede, ne postavljati ruke u blizini psećih usta, ušiju i očiju, ), naučili su kako pomaziti psa (približiti se psu sa strane, polako , smireno i tiho, pomilovati ga u smjeru rasta dlake.) Domaćini su nam naglasili i da se ne žele svi psi maziti. Druženje je popraćeno medijima kojima su djeca davala izjave. To ih je također oduševilo i potaknulo uzbuđenje istupa u medijima.

Ovakve kompetencije roditelja su izvrstan pokazatelj kako roditelji mogu biti sudionici u kreiranju odgojno obrazovnog procesa.

Zadovoljni i obogaćeni novim saznanjima nadamo se da ćemo i dalje surađivati s Kinološkim društvom u Osijeku.

Skip to content