Ciklus radionica Rastimo zajedno za roditelje u podcentru Maslačak

Obitelj i vrtić su dva temeljna sustava u kojem se dijete rane i predškolske dobi razvija i raste, zadovoljava svoje osnovne potrebe, stječe prve spoznaje o sebi i svijetu oko sebe, uči o komunikaciji i odnosima, suživotu, zajedništvu, toleranciji, razvija svoje potencijale i stječe spoznaje i vještine prijeko potrebne za čitav život.

Odgojno obrazovni djelatnici su senzibilizirani za prepoznavanje specifičnih potreba roditelja tj. skrbnika djece te im omogućuju dobivanje odgovora na pitanja koja trenutno opterećuju njihovo roditeljsko funkcioniranje. Otvorena i ravnopravna komunikacija roditelja tj. skrbnika djeteta, odgojitelja i ostalog osoblja u ustanovi ima zajednički cilj: primjereno odgovoriti na individualne i razvojne potrebe djeteta i osigurati potporu njegovu cjelovitom razvoju.

S tim ciljem u ovoj smo i u ovoj pedagoškoj godini proveli ciklus radionica Rastimo zajedno za roditelje. Radionice su se realizirale u podcentru Maslačak od siječnja 2023. do ožujka 2023. Voditeljice ciklusa bile su odgojiteljice Katica Rališ i Andrijana Milinković i pedagoginja Dijana Markota. Kroz jedanaest susreta roditelji i voditeljice su zajedno jačali svoje kompetencije i tragali za odgovorima na pitanja o roditeljstvu i djetetovom razvoju.

Neke od izjava roditelja nakon radionica bile su:

A.P: „Radionice su mi potvrdile da sam dobar roditelj.“

A.K.: „Trudim se i na supruga prenijeti određene tehnike u komunikaciji s djecom.“

I.B.; „Osvijestila sam kako vikanje ne pomaže.“

V.T.: „Počela sam više čitati sa svojim djetetom.“

S.L.: „Dobio sam odgovore na mnoga pitanja.“

R.Š.: „Više slušam svoje dijete.“

N.P.: „Ja poruke mi pomažu i od kako ih koristim moje dijete se drugačije ponaša.“

K.L.: „Shvatila sam kako je u redu pokazati ranjivost i nesavršenost jer ti to pomaže u radu na sebi.“

Skip to content