Ciklus radionica za darovitu djecu – i ove godine se nastavlja!

U sklopu Programa za rad s darovitom djecom i ove godine se održava ciklus radionica za potencijalno darovitu djecu s ciljem poticanja cjelovitog razvoja djeteta i njegovih potencijala.

Isti je Program napisan 2021. godine te verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Sukladno tomu, prvi puta započeo je s realizacijom prošle pedagoške godine 2022./2023. Prije samog početka održavanja radionica, najprije se provela identifikacija potencijalno darovite djece u našim vrtićima, a zatim su se provodile različite aktivnosti s ciljem produbljivanja i širenja dječjih interesa i spoznaja.

Prije samog početka ciklusa radionica, uvijek započinjemo s roditeljskim sastankom. Ove smo godine smo se odlučili za temu Socio-emocionalni razvoj darovite djece. Roditeljski sastanak održao se 6. veljače 2024., u PC Krijesnica, gdje je predviđeno i održavanje radionica. Cilj sastanka je bio pomoći roditeljima razumjeti socio-emocionalna stanja kod vlastitog darovitog djeteta te pružiti im potrebne metode i alate u odgoju. Također, ovaj roditeljski sastanak služio je kako bi roditelji međusobno podijelili svoja iskustva i tako si uzajamno pomagali. Roditelji su dali pozitivne povratne informacije voditeljicama te s djecom radosno iščekivali početak novog ciklusa radionica.

Prva radionica ove godine započela je tjedan dana poslije roditeljskog sastanka, 13. veljače 2024. u kojoj su se djeca bavila proučavanjem sile trenja. Djeca su kroz različite istraživačke i pokusne aktivnosti ispitivala i detaljno upoznavala silu trenja i kinetičku energiju. Osim toga, djeca su dobila i zadatak da kod kuće sami izrade autić, a nakon toga da bilježe putanju autića, dodavaju različite elemente kako otežali isti te napravili usporedbu duljine kretanja u odnosu na težinu objekta.

To je jedna od mnogih tema koje želimo obrađivati ove pedagoške godine, a tijekom osmišljavanja svake aktivnosti želimo dati svoj puni fokus da budu pomno osmišljene slijedeći dječje interese.

Skip to content