Dani kruha – od zrna do kruha

Prošli tjedan, 16. listopada – 20. listopada 2023.g., djeca i odgojiteljice PC „Radost“ su, u suradnji s roditeljima, obilježili Dane kruha kao znak zahvalnosti za plodove zemlje.

Kroz različite istraživačko – spoznajne i stvaralačke aktivnosti, djeca su imala mogućnost upoznati se s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha) i drugih proizvoda od brašna. Djeca su zajedno s mamama, bakama i odgojiteljicama mijesila kruh, oblikovala različita peciva, upoznala se s pripremom kruha te običajima i kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanju njegovih ostataka. Svoje doživljaje su izrazili likovnim radovima, a sve je bilo popraćeno pričama, recitacijama i brojalicama.

Cilj aktivnosti:  razvijati kod djece spoznaju da trebamo biti zahvalni za sve plodove koje nam zemlja daje

Razvojne zadaće:

– proširivanje dječjih spoznaja o tome kako nastaje brašno ,vrste žitarica i brašna, mljevenje žitarica, što sve možemo s brašnom, kako pripremiti kruh i oblikovati peciva, upoznavanje sa zanimanjem pekar,…

– razvoj koordinacije oko – ruka

– razvoj fine motorike

– upoznavanje s kulturom ophođenja prema hrani i zbrinjavanju ostataka hrane

– zajedničke aktivnosti članova obitelji i djece

Dobrobiti za djecu: spoznaja da trebamo uložiti trud da bi napravili kruh, pecivo,… kao i da trebamo biti zahvalni za plodove koje nam zemlja daje, hranu koju svakodnevno blagujemo

Izjave djece:

L.S.: „Ja stalno mijesim s mojom bakom.“

M.M.: „Moja mama zna napraviti tijesto.“

L.D.:“ Kruh se pravi od tijesta. Kupimo ga u trgovini.“

Bakama i mama veliko hvala na trudu i iskustvima koje su podijelili pripremajući kruh i peciva zajedno s djecom kao i roditeljima koji su donijeli razne žitarice i druge plodove zemlje.

Skip to content