U podcentru „Radost“ su 14. listopada – 17. listopada 2024. g. obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje (mješovita 1 vrtićka skupina).
Djeca su kroz razne aktivnosti istraživala, spoznavala i stvarala. Imala su mogućnost vidjeti i opipati razne vrste žitarica (kukuruz, pšenicu, raž, ječam) i brašna. Žitarice su mljeli ručnim mlinčićem ili usitnjavali u mužaru, prosijavali brašno, mijesili slano tijesto od kojeg su oblikovali kruščiće, peciva, kolačiće,…, poslušali priču „Razvikani pjetlić“ , recitirali („Pekar“),…
Cilj aktivnosti: razvijati kod djece spoznaju da trebamo uložiti trud kako bi napravili kruh i ostale proizvode od tijesta
Razvojne zadaće:
- proširivanje dječjih spoznaja o: vrstama žitarica i brašna, kako nastaje tijesto, kako se oblikuje kruh, peciva,…, tko je pekar,…
- razvoj fine motorike (miješenje, oblikovanje, utiskivanje)
- baratanje jednostavnim alatima (ručni mlinčić, mužar, valjalo, sito)
- razvoj koordinacije oko – ruka (prosijavanje, mljevenje,usitnjavanje,…)
- bogaćenje dječjeg rječnika (žitarice, ječam, raž, pšenica, sito, mlinčić, valjalo, mužar, pekar, mljeti, prosijati,…)
- upoznavanje s kulturom ophođenja prema hrani i zbrinjavanju ostataka hrane
Izjave djece:
M.K.: „To je kokoruz.“ , pokazuje na zrnje kukuruza
L.S. : „ Moja baka ima toga žita.“
V.P.: „ U pekari kupimo peciva.“
S.K.: „ Ja želim mljeti.“
M.M.: „ Teta, pogledaj kakav kruh sam napravio.“
T.K.: „ Ja volim picu od tijesta.“