Enviromental education – Learning and acting for a better future

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Osijek, podcentra Mak, Ana-Marija Kesegić i Dunja Majer sudjelovale su na edukaciji pod nazivom Enviromental education – Learning and acting for a better future (Obrazovanje za okoliš – Učiti i djelovati za bolju budućnost).

 Edukacija vođena Europass Academy – Molinos de Viento održala se u Amsterdamu (Nizozemska) od 3. do 10. prosinca 2023. godine.

Edukaciju koja se odvijala na njihovoj akademiji Molinos de Viento pohađalo je 14 sudionika – učitelja, ravnatelja, odgojitelja iz raznih dijelova svijeta poput Italije, Cipra, Španjolske, Grčke, Hrvatske…

Koordinatorica Europass akademije koja je vodila našu edukaciju zove se Diana Chavez koja dolazi iz Mexika, a obogaćena dugogodišnjim iskustivma iz raznih dijelova svijeta, uspjela nam je približiti temu edukacije.

Problemi zaštite okoliša i klimatske promjene poprimaju sve veću važnost, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini. Nastavnici,odgojitelji, učenici, djeca u vrtiću,  uočavaju hitnost zaštite okoliša, ali ponekad nemaju duboko znanje o najrelevantnijim temama i često se osjećaju nenaoružani kada treba napraviti bilo kakvu promjenu ili nešto poduzeti, čak i u svojim zajednicama.

Međutim, obrazovanje je ključni čimbenik u tome kako se građani odnose i ponašaju prema okolišu. Svijest, inicijativa i djelovanje nastavnika i učenika/odgojitelja i djeteta mogu predstavljati premise za svjetliju budućnost. Na ovom tečaju promišljali smo o ulozi koju obrazovanje ima u svijesti o okolišu i njegovom očuvanju. Stekli smo dublje razumijevanje najvažnijih prijetnji našim ekosustavima, naučili strategije poučavanja poštivanju okoliša i istraživali načine povezivanja školskih/vrtičkih kurikuluma s očuvanjem okoliša; iznosili vlastite primjere prakse jedni drugima.Kroz teme: obrazovanje o održivosti i klimatskim promjenama, onečišćenje – plastika i brza moda, gubitak biološke raznolikosti, hrana i tlo, održivi promet i klimatska pravda, održivi promet i klimatska pravda, edukatorica nam je prezentirajući pobliže objasnila probleme s kojim se svakodnevno susrećemo, a mi kao grupa smo iznosili rješenja, aktivnosti i mogućnosti koje bi mogli prenijeti u svoje zajednice- vrtiće/škole.Sudjelovanje na edukaciji također nam je omogućilo daljnju  internacionalnu suradnju s učiteljima i odgojiteljima drugih zemalja te razmijenu iskustava i dobre prakse u odgoju za bolju budućnost.

Skip to content