Erasmus dani u podcentru Mak

Od 9. do 14. listopada 2023.godine u Dječjem vrtiću Osijek, podcentru Mak, obilježili su se Erasmus dani, godišnja manifestacija kojom se u svijetu obilježavaju uspjesi programa Erasmus +.

Tijekom cijelog tjedna, sve skupine vrtića, usmjerilie su se na aktivnosti i teme vezane uz ekologiju: recikliranje papira, razvrstavanje otpada, kompostiranje, modeliranje glinom, sadnja bilja i povrća itd.

Nažalost, sa obzirom na zagađenost zraka u Osijeku te preporukom Civilne zaštite da se ne boravi na otvorenom, dio aktivnosti koje smo planirali provesti u vanjskom prostoru vrtića, prebacili smo u unutarnji dio te ih odradili u sobama dnevnog boravka djece.

Djeca starije A skupine sudjelovala su u aktivnosti recikliranja papira. Papir za usitnjavanje prikupili smo iz papirka svih odgojno obrazovnih skupina vrtića, dok su u usitnjavanju papira pomogla djeca od srednje vrtićke skupine pa do starije B kidanjem i rezanjem papira škarama.

Djeca su usitnjeni papir stavila u posudu s toplom vodom te pomoću štapnog miksera smjesu natopljenog papira i vode izmiješali. Izmiješanu smjesu djeca su stavila u sita, drvene okvire s metalnom mrežicom. Uz pomoć odgojiteljice, pokupili su višak vode sa sita spužvicom kako bi postupak sušenja papira trajao kraće. Sito sa smjesom preokrenuli su na pripremljenu krpu i ostavili papir da se osuši. Papir se sušio jedan dan, a mogli su ga koristiti za crtanje, pisanje, ukrašavanje i sl.

U starijoj B skupini održale su se tri aktivnosti modeliranja s glinom, prirodnim materijalom koji pridonosi razvoju senzorike i motoričkih vještina te ima smirujući učinak .

Za aktivnosti “Viseći ornamenti” djeca su oblikovala glinu u okrugle kuglice koje su potom valjkom i staklenom zdjelom oblikovala. Promatrali su različito lišće te prema promatranom grančicom i drvenim štapićem crtala lišće po glini. Slamkom su načinili rupu na vrhu ornamenta i gotove ornamente stavili na sušenje. Kada ornamenti budu u potpunosti suhi, djeca će provući špagu kroz rupicu na vrhu ornamenta te načiniti ukrase za hodnik vrtića.

Druga aktivnost s glinom nazvali smo “Murali od gline”. Djeca su oblikovala glinu po želji koristeći ruke, valjke, posudice i sl. Koristeći perlice, kamenje, kukuruz itd. ukrašavali su  oblikovanu glinu. Murale su ostavili na sušenju, a kada budu u potpunosti suhi, mogu ih obojati temperom te ih time dodatno ukrasiti.

Za treću aktivnost, koju smo nazvali “Stablo” , djeca su oblikovala stablo od gline promatrajući fotografije različitih stabala. Nakon što se stabla skroz osuše, obojat će se temeprama i u sobi ćemo načiniti malu šumu.

Isti tjedan, odgojiteljica Slavica, predstavila je rad podcentra Mak na području održivog razvoja primjerima dobre prakse u Dječjem vrtiću Matija Gubec u Zagrebu.

Skip to content