Građenje i konstruiranje

Na svakodnevni upit o novom vrtiću, poveo se  među djecom i prema odgojiteljima razgovor o općem saznanju oko građenja zgrada, potrebitih predradnji ( projekti, izmjeri, dozvole…)

Ponukani zanimanjem djece i koristeći lijepo vrijeme dogovorili smo šetnju do gradilišta našeg budućeg dječjeg vrtića u Tenji.

U projektu i šetnji sudjelovale su obje odgojne skupine ( mlađa mješovita i starija mješovita skupina ).

Sva četiri odgojitelja su uz djecu i nekoliko roditelja ( arhitekte, zidara, stolara i ličioca ) osmislila sve faze našeg projekta.

Ovim projektom cilj nam je bio kod djece približiti važnost planiranja, upoznati ih s potrebitim zanimanjima koji sudjeluju u gradnji, s radnim strojevima i sl.

Samom šetnjom do gradilišta kod djece smo razvijali kulturno i sigurno ponašanje po prometnicama, također su zadovoljili svoju potrebu za boravkom na zraku, kretanjem, šetnjom, igrom u vrtićkom dvorištu. Putem smo produbljivali svoja saznanja o prometnim znacima, o važnosti za zdravlje boravka na zraku itd.

Djeca su odgojiteljima, roditeljima, radnicima postavljala razna pitanja…“kakvi su ti to veliki papiri?“, „zašto se to sve mora tako crtati?“, „tko je rekao da vrtić mora biti takav?“, „a gdje će biti bazen?“….

Najzanimljiviji dio za djecu je bio boravak na gradilištu ( iza ograde, normalno ), pozorno su promatrali rad samih radnika, radni strojevi su ih oduševili i oduševljeno su pozdravljali sve prisutne na gradilištu.

Po povratku u vrtić djeca su se još danima igrala u dvorištu velikim kamionima, bagerima, lopatama, zemljom.

Ovim su projektom djeca puno naučila o projektiranju, građenju, zakonima, materijalima za građenje, radnim strojevima ali i o opasnostima koje vrebaju ako se ne pridržavamo radne obveze i discipline: nošenje zaštitne odjeće i obuće, točnost, koordiniranost i kooperativnost.

Koordinatori projekta: Jasna Kolarić, Sanda Liščević, Ramona Vuković i Marija Teofilović

[foogallery id=”39890″]

Skip to content