How is bread made?

Potaknuti dječjim interesom u engleskoj mješovitoj skupini podcentra Kosjenka započeli smo projekt “How it’s made”. Ovaj projekt  je također dio projekta Erasmus+ projekta Dječjeg vrtića Osijek. Djeca su pokazala interes da prošire svoja znanja o tome kako se nešto izrađuje i kako nastaje. Ovo pitanje povezali smo sa aktivnostima vezane za jesen i plodove jeseni.

“How is bread made” step by step. Proširivanje znanja o žitaricama, upoznavanje biljke i njenog ploda, dovelo je do aktivnosti proizvodnje brašna tj. usitnjavanje  žitarica mlinom za mljevenje . Djeca su dalje istraživala:  promatrala različite vrste brašna, opipavala teksturu… Zanimalo ih je što dobijemo miješanjem brašna i vode, kakve je teksture, lijepi li se za ruke? Pitali se koji je tajni sastojak tijesta i došli do rješenja – kvasac i toplina.  Djeca su kroz manipulativne aktivnosti oblikovala tijesto i došli do gotovog proizvoda – peciva i kruh.

Kroz igre karticama,  priče i dramatizaciju, pjesmice proširuju vokabular i usvajaju nove fraze  na engleskom jeziku. Tijekom istraživanja razvijaju i predmatematičke vještine vaganjem i mjerenjem, predčitalačke vještine oblikovanjem tijesta u slova te razvijaju finu motoriku. U suradnji sa roditeljima i  ostalim skupinama  posjetili su  pekaru u blizini i upoznali se sa zanimanjem pekar. Biti pekar nije lako ali sve se može kada se male ruke slože, jer upravo u toj slozi potekla je i pjesma “Ja sam pekar pravi”.

Skip to content