Igre svjetlosti

U podcentru Kosjenka započeli smo projekt Inkluzija djece s teškoćama u razvoju. Navedeni projekt, dio je projektnih aktivnosti u sklopu Erasmus + projekta Dječjeg vrtića Osijek.

Jedan od glavnih ciljeva je borba protiv diskriminacije te razvoj empatije, suradništva i  strpljenja kod djece starije jasličke dobi. Slijedeći interese djece jasličke skupine Žabice i skupine djece s teškoćama u razvoju organizirali smo aktivnosti po nazivom Igre svjetlosti.

Vodeći se činjenicom da senzomotorički razvoj djece je preduvjet za usvajanje i razvoj viših kognitivnih funkcija djeci su ponuđeni različiti poticaji- ručne baterijske svjetiljke, svjetlosne lampe u boji, svjetlosne niti i snopovi, dekorativne lampice, senzorna kutija, bočice, posude i slični materijali za manipuliranje u novim centrima. Kroz istraživanje ponuđenog djeca su razvijala koordinaciju i preciznost u baratanju predmetima. Osim toga u glazbenom centru su osluškivala jačinu zvuka astrofolije te na taj način  angažirala sva svoja osjetila. Kroz senzornu igru spoznavali su kroz koje materijale svjetlost može probiti, usvajali su boje, igre rukama na sjeni. Osobito atraktivne i poticajne bile su aktivnosti sa senzornom kutijom koja je uz pomoć različitih predmeta i osvjetljenja potiče primanje, obradu i procesuiranje informacija u dječjem mozgu.

Druženje smo završili glazbeno plesnim aktivnostima. Tijekom svih planiranih aktivnosti nije ne nedostajalo (neverbalne) komunikacije, uvažavanja, strpljenja i tolerancije.

Skip to content