Iskustveno učenje uz Erasmus+ i Job shadowing u njemačkom vrtiću „An der Odilostrasse“ u Ingolstadtu

Odgojiteljica Bernarda Tomas (podcentar Stribor), u sklopu stručnog usavršavanja Job shadowing/Erasmus+ , provela je tjedan dana u njemačkom vrtiću „An der Odilostrasse“ u gradu Ingolstadtu (savezna pokrajina Bavarska).

U vremenu od 26. veljače do 4. ožujka 2024. imala je priliku svakodnevno promatrati i pratiti rad kolega gradskog vrtića smještenog u južnom dijelu grada Ingolstadta, informirati se o kurikulumu dječjeg vrtića, te procijeniti kako prostorno-materijalno uređenje vrtića i SDB utječe na obrazovanje djece.

Kao ishod ove aktivnosti mobilnosti, odgojiteljica je iz „prve ruke“, aktivno sudjelujući, unaprijedila svoje jezične kompetencije, komunicirajući na njemačkom jeziku. Doživjela je bogatstvo multikulturalnog okruženja i stekla uvid u jedan drugačiji kontekst rada vrtića. Obogatila je svoje metodičke kompetencije – implementirajući ideje, sadržaje i metode odgojno obrazovnog rada u svoju vrtićku skupinu s integriranim njemačkim jezikom. A uspostavila je i suradničke odnose s djelatnicima vrtića „An der Odilostrasse“ koji bi u budućnosti mogli omogućiti razvijanje zajedničkih projekata i na taj način obogatiti kulturu naših vrtića i odgojno obrazovni proces. No, također doprinijeli bi važnosti učenja stranih jezika od najranije dobi i osjećaja pripadnosti Europskoj zajednici.

Skip to content