Jačanje emocionalnih kompetencija od najranije dobi

Mješovita jaslička skupina Pužići podcentra Maslačak, pedagošku godinu započela je s projektom Emocije. Projekt je dio Erasmus + projekta, a koji ima za cilj unapređivanja rada u jasličkim skupinama.

U periodu adaptacije djecu su obuzimale različite emocije koje su se mijenjale kroz dan. Od tuge za roditeljima, straha od novog prostora i osoba, do sreće zbog nekih zanimljivih aktivnosti. Emocije su izvor informacija, pomažu nam da se lakše nosimo s nekim situacijama, problemima, izazovima, potiču nas da nešto učinimo ili ne učinimo, da se zauzmemo za sebe. Istovremeno emocije mogu i otežati funkcioniranje ukoliko ih potiskujemo i ako ih ne naučimo regulirati i izraziti na prihvatljiv način. Iz tog je razloga od velike važnosti u što ranijoj dobi početi sa usvajanjem navedenih vještina. Neke od aktivnosti koje smo provodili bile su one ispred ogledala gdje su djeca mogla osvijestiti sebe , promatrati svoj lik, istraživati facijalne ekspresije kod različitih emocija.

Kroz štapne lutke i balone na kojima su izražene emocije sreće, tuge, straha i ljutnje oponašali smo različite situacije. Tješili smo tužnog prijatelja, lutke. Zagrljajima smo rješavali strah i tugu, obuzdavali ljutnju brojanjem do tri. Kroz slikovnicu Tri praščića spoznavali smo emocije straha, tuge, ljutnje, sreće. Uživljavali se u ulogu strašnog i ljutitog vuka, uplašenih praščića  gdje se svako dijete moglo uživjeti u ulogu nekog drugog.

Projekt ćemo nastaviti uključivanjem roditelja u čitanje tematskih slikovnica o emocijama te u osmišljavanju igrokaza gdje će se kao glumci pojaviti roditelji.

Skip to content