Jesen u našoj sobi

Jesen je i ovog listopada pokucala na vrata naše sobe. Rado smo ju pozvali da ostane i s nama podjeli svu svoju raskoš.

Iskoristili smo toplo vrijeme i svaki dan proveli vani u prirodi. Na inicijativu djece u našu sobu dnevnog boravka smo odlučili dovesti jesensku šumu pa smo tako oformili senzorni centar s neoblikovanim materijalima, jesenskim plodovima i likovnim radovima jesenske tematike. Djeca su vrlo rado istraživala, razvijala i nadopunjavala naš senzorni centar sve dok u sobi nismo dobili komadić prave jesenske šume. Upoznali smo šumu kroz skoro sva osjetila (opipom, vidom, mirisom i sluhom).

S užitkom smo slušali zgode i nezgode iz šetnji po jesenskoj šumi s roditeljima i nove zaključke i spoznaje koje su djeca tom aktivnošću ostvarila.

U našu sobu su se tako uselile grančice, žirovi, kestenje, lišće, tikvice, bundeve, lješnjaci, gljive…

U jednom trenutku su djeca zaključila kako bi našoj maloj šumi dobro došla i kakva šumska životinja pa su svojim prstima vježbajući finu motoriku prstiju i šake pomoću glinamola i čačkalica izradili ježeve i postavili ih u šumu.

Interes djece za senzorni centar traje i dalje te ga svakodnevno obogaćujemo raznim neoblikovanim materijalima.

Neoblikovanim materijalima upoznavali smo matematiku, točnije, mjerenje (veličina i težina), odnose (veće, manje, jednako) i klasifikaciju.

U posljednje vrijeme prepoznali smo velik interes za slikovnice, posebno one na engleskom jeziku. Djeca često zahtijevaju da ih čitamo pa to koristimo kao priliku za lako usvajanje novog vokabulara i ponavljanje već naučenog. Tako smo čitali slikovnicu „Poppleton in fall“, „Grow a pumpkin pie“ i „The enormous turnip“.

Dok smo gledali video materijal u kojem je prikazan proces od polja do kruha, upoznali smo alate koji se pritom koriste a od kojih je veličina djeci bila nova i nepoznata. Pojasnili smo čemu služe, istražili ih i zatim ih likovno prikazali.

Kako su djeca nakon odgledanog video materijala izrazila interes za sadnju, rast i razvoj biljaka, upoznajemo proces njihove sadnje i cijelog ciklusa rasta. Uparujemo sjemenku s biljkom i likovno ih prikazujemo.

Jesen je tek stigla u našu sobu a mi smo od nje već jako puno naučili. Kako se dječji interes povećava i razvija svakodnevno, vjerujem da ćemo naučiti još puno. Već se pitamo, kamo preko zime nestanu roda, žaba, medvjed i lastavica?

 

Engleska mješovita skupina PC Višnjevac,

Barbara Čvagić i Lucija Rupčić.

[foogallery id=”39675″]

Skip to content