Jesenski plodovi i boje

Početkom pedagoške godine i dolaskom jeseni odlučili smo djeci starije jasličke skupine podcentra Jelenko približiti jesenske plodove ali i boje jeseni kroz različite aktivnosti.

Ciljevi i zadaci kroz aktivnosti su poticati kod djece želju za istraživanjem i znatiželju te ponuditi aktivnosti u kojima će djeca integrirati vizualno, senzorno i motoričko područje razvoja.

Važan čimbenik bila je suradnja s roditeljima u kojoj je prikupljeno puno jesenskih plodova (kestenje, različite vrste bundeva, kukuruz, orah, jabuke…) te je formiran novi centar u sobi – Jesenski kutić – u kojem su materijali bili vidljivi i dostupni djeci. Djeca su mogla istraživati oblik i teksturu plodova te su ih razvrstavali po vrsti ali i po boji.

Pjevanjem pjesmica uz pokret kao što su „Kruška, jabuka, šljiva“ i „Jesenska pjesma“ osim govora djeca su razvijala grubu motoriku, spretnost, koncentraciju ali i pozornost.

Čitanjem slikovnice „Juha od bundeve“ djeca su pokazala velik interes za plodove bundeve. Vodeći se njihovim interesima, istraživali smo unutrašnjost različitih vrsta bundevi i tikvica te su djeca došla do novih spoznaja (što se nalazi u unutrašnjosti bundeve, kakva je unutrašnjost na opip, koje je boje unutrašnjost bundeva).

Također, prateći dječje interese runili smo kukuruz. Djevojčica (2 godine) samostalno je skinula vanjsku olupinu (list) kukuruza kako bi došla do klipa a zatim je spretno počela runiti kukuruz i tako izazvala zanimanje ostale djece koja su vrlo brzo pokušavala isto pritom razvijajući finu i grubu motoriku, koordinaciju oko-ruka, vizualnu i taktilnu percepciju ali i koncentraciju . Na upit gdje je naučila runiti kukuruz D.Š. odgovara: „Kod bake, tamo ima kukuruza a ovdje nikad nema samo kad autom s mamom i bratom vidim kukuruz“.

Likovno – kreativna aktivnost izaziva veliki interes kod djece te uživaju istražujući teksturu boje i što se dogodi kada pomiješamo boje također, uživaju u slikanju dok u pozadini tiho svira instrumentalna glazba (Vivaldi – „Jesen“).

S obilježavanjem jeseni nastavljamo i dalje kroz druge aktivnosti i teme prateći dječje interese i potrebe te se radujemo daljnjoj uspješnoj suradnji s roditeljima.

[foogallery id=”40102″]

Skip to content