Kad narastem, želim biti… – projekt srednje vrtićke skupine podcentra Krijesnica

Interes za zanimanja, u našoj se skupini, javio za vrijeme poklada. Tada su se djeca u centru prerušavanja, počela prerušavati u različita zanimanja i međusobno si dodjeljivati uloge u simboličkoj igri. Opisana situacija poslužila je kao poticaj za projekt na temu zanimanja.

Djeca su imala mogućnost upoznati se s različitim zanimanjima kroz simboličku igru, kao i proširiti postojeće spoznaje o istima u centrima aktivnostima u sobi dnevnog boravka. Tako su imala priliku postati liječnici, medicinske sestre, tehničari te pacijenti u centru liječničke ordinacije, učitelji i učenici u centru škole, majstori u centru majstorske radionice, građevinari u centru građenja, prodavači i kupci u centru trgovine, frizeri, kozmetičari  kuhari, konobari i slastičari u obiteljskome centru te slikari i kipari u likovnome ateljeu.

Ostvarena je suradnja s roditeljima, kako u opremanju planiranih centara aktivnosti, tako i posjetama našoj odgojno – obrazovnoj skupini. Posjetila nas je dentalna tehničarka koja nam je objasnila razliku između mliječnih i trajnih zuba te kako pravilno održavati oralnu higijenu, frizerka koja nam je pravila frizure, prehrambena tehničarka s kojom smo provodili različite pokuse te profesor glazbene kulture koji nam je predstavio različite instrumente i s kojim smo i sami imali priliku zasvirati i zapjevati.

Osim suradnje s roditeljima, ostvarena je i suradnja s lokalnom zajednicom. Posjetila nas je policajka koja nas je upoznala s poslovima policije i s kojom smo ponovili prometna pravila te se upoznali s procesom davanja otisaka prstiju. U suradnji s mješovitom engleskom skupinom, posjetili smo i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka gdje smo naučili što rade vatrogasci, upoznali njihova vozila i opremu te i sami pokušali pumpati vodu i “gasiti požar”.

Projekt je kod djece pobudio velik interes koji traje i danas, tjednima nakon njegova početka. S obzirom na to, projekt ćemo i dalje proširivati u skladu s dječjim interesima.

Skip to content