Kako provoditi vrijeme s djecom kod kuće

Dragi roditelji,

 

Trenutno se svi nalazimo u situaciji koja nije uobičajena. Dani pred nama su dugi i izazovni, no isto tako su i prilika za povezivanje s djecom, za igru, eksperimente i za sve za što inače nemate vremena. Ako Vam je ponestalo ideja za kućnu igru, u  nastavku donosimo kreativne i edukativne prijedloge za aktivnosti s djecom te web stranice koje će Vam dati dodatne ideje te poslužiti kao inspiracija.

  • Eksperiment s gumenim bombonima, tornado u boci, pjenušavo iznenađenje, vulkan u čaši…i još puno ideja za zanimljive eksperimente možete pronaći na web stranici Mali genijalci.

 

  • Dopustite djeci da sudjeluju u kućanskim poslovima sukladno njihovoj dobi. Djeca u dobi od 2 do 3 godine mogu pospremiti igračke u kutiju, staviti prljavu odjeću u košaru za veš, mogu pospremiti pribor za jelo, složiti krevet, nahraniti kućne ljubimce, obrisati prašinu i slično. Sve navedeno, naravno, uz Vašu prisutnost. U dobi od 4 do 6 godina, osim prethodno navedenog, djeca mogu upariti čarape, počistiti prljavo ili proliveno nakon jela, složiti stol za jelo, pomesti manjom metlom. U dobi od 7 do 11 godina djeca mogu, uz navedeno, i napuniti te isprazniti perilicu za suđe, pospremati svoju sobu, donijeti poštu iz sandučića, usisavati.

 

  • Što kažete na kućni Escape room? Escape roomovisve su popularniji način zabave među djecom. Uz malo truda možete i samo osmisliti slično. Natjerajte ih na razmišljanje, rješavanje problema, potragu, obavljanje zadataka. Ideju za ovu i još sličnih aktivnosti u zatvorenom prostoru možete pronaći na stranici Dječja posla.

 

  • hr također donosi korisne prijedloge zanimljivih, zabavnih i poučnih aktivnosti za mlađu djecu, pronađite ih ovdje.

 

  • Čitanje priča i slikovnica ima višestruke dobrobiti. Možete izmisliti svoju smiješnu priču ili pak osmisliti drugačiji kraj neke dobro poznate priče, zabava je zagarantirana! Zapeli zajedno je slikovnica u kojoj se kroz priču, slike te pitanjima vođen razgovor na nenametljiv način opisuje važnost međusobnog razumijevanja i odgovornosti. Također, pomaže djetetu razjasniti situaciju u kojoj se trenutno nalazimo te izvući najbolje iz iste. Slikovnicu besplatno možete preuzeti OVDJE. Predlažemo i dvije slikovnice o korona virusu: Moje ime je te Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu.

 

  • Znamo da se zdrave navike usvajaju od najranije dobi. S obzirom da boravak u kući utječe na tjelesnu aktivnost, prehranu i ritam spavanja djece, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi poruke koje bi Vaše dijete trebalo usvojiti o zdravim stilovima života kao i igre koje možete igrati s djecom kako biste radili na usvajanju zdravih navika za vrijeme dugotrajnog boravka u kući. Navedeno potražite OVDJE.

 

  • Izradite domaći plastelin zajedno sa djecom! Igra plastelinom pozitivno utječe na razvoj djeteta; potiče razvoj fine motorike, razvija kreativnost i maštu, razvija koordinaciju oko-ruka te smiruje! Neke od prednosti domaćeg plastelina su to što za malo novca možete izraditi veću količinu, djetetu je jako interesantan i sam proces izrade te svi sastojci su jestivi što znači da se njime mogu igrati i jednogodišnjaci. Jedan od recepata za domaći plastelin možete pronaći OVDJE.

 

  • I za kraj, još jedan koristan prijedlog! Dječje kazalište Branka Mihaljevića pokreće program „Ostani kući i kazalište uključi“ u kojem će prikazivati svoje predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici.

 

Nadamo se da ste dobili pokoju korisnu ideju ili barem „bazu“ s idejama kada Vam ponestane inspiracije.

Dragi roditelji, nemojte zaboraviti na svoje vlastito zdravlje. Ne zaboravite da djeca sve primjećuju te da na njih utječe to kako se Vi nosite s novonastalom situacijom. OVDJE možete pročitati o razlikama između stresa, anksioznosti i panike te pronaći preporuke kako se nositi s istima.

Ostanite doma, brinite o sebi i drugima i vidimo se brzo u vrtiću!

 

Vaš stručni tim

Skip to content