Kuća prijateljstva u podcentru Kosjenka

U  sklopu Erasmus+ projekta Dječjeg vrtića Osijek u  skupini djece s teškoćama “Žabice” odlučili smo u suradnji s djecom iz ostalih skupina u našem vrtiću izraditi kuću, koju smo nazvali kuća prijateljstva. Cilj ove aktivnosti je prije svega bilo povezivanje djece s teškoćama u razvoju s redovnim odgojno-obrazovnim skupinama te omogućiti djeci s teškoćama u razvoju sudjelovanje u svim projektnim aktivnostima prilagođeno njihovom razvojnom stupnju. Započeli smo sa osmišljavanjem konstrukcije naše kuće te su nam u tome pomogla djeca iz starije skupine “Sovice” i djeca iz mješovite skupine “Pužići”. Svako dijete je predložilo svoju zamisao kako bi željeli da kućica izgleda, nakon čega smo došli do zajedničkog nacrta po kojem smo kuću izradili.

Nakon toga uslijedilo je bojanje kuće kistovima kroz koje su radili na razvoju fine, ali i grube motorike budući da je aktivnost zahtijevala zauzimanje raznih položaja i kretanje tijela (puzanje, čučanje, hodanje). Tijekom ove aktivnosti započeli smo i s uvođenjem projekta “malih asistenata” kroz koji će vršnjaci pomagati djeci s teškoćama, gdje je cilj prije svega razvoj senzibilizacije prema djeci s teškoćama u razvoju. Budući da nam se bliži Božić, djeca iz starije skupine “Sovice” i djeca iz mješovite skupine “Pužići” su pomogla u izradi dvodimenzionalnih kuglica različitih veličina te božićnog drvca kojima smo ukrasili vrtić i našu kuću.

Osim toga u suradnji s mlađom skupinom “Pilići” te starijom jasličkom skupinom “Leptirići” izradili smo raznolike ukrase od tijesta koje su prvo mijesili, a potom bojali u čemu su djeca posebno uživala.  Nadalje, za kuću su nam bili potrebni i zastori koje smo izradili tehnikom slikanja, temperom – otiskivanje jabuka na platno uz pomoć naših “malih asistenata”. Otvorenje kuće prijateljstva smo proslavili pjesmom, plesom i igrom kroz koju smo nastojali da djeca razvijaju pozitivnu sliku o sebi i drugima te uče prihvaćati različitosti. Nadamo se da će se u tom smjeru i nastaviti te da će naša kuća biti mjesto stvaranja novih prijateljstava.

Skip to content