Mjesec knjige u sklopu “Erasmus +” projekta – podcentar Sunčica

Od slikovnice do dramatizacije (od 15.10.- 20.11.2023.)

Mjesec knjige obilježen je u PC Sunčica kao dio projektnih aktivnosti  u sklopu Erasmus+ projekta. Tijekom projekta realizirali smo brojne aktivnosti vezane uz knjigu. U zajedničkom prostoru vrtića formirali smo centar knjižnice koji je bio dostupan svoj djeci podcentra i roditeljima prilikom dolaska u vrtić. Djecu ranog učenja engleskog jezika upoznali smo i s proslavom tjedna knjige na prostoru engleskog govornog područja.

Roditelje smo obavijestili o odlasku u GISKO i HNK, zamolili da zajedno s djecom odaberu omiljenu slikovnicu i pomognu djeci u kreativnom pripovijedanju koje uključuje smišljanje vlastite priče na temelju svojih interesa, iskustava i mašte.

Najatraktivnije slikovnice bile su  The Smartest Giant in Town i Three Little Pigs. Aktivnosti proizišle iz ovih poticaja bile su pripovijedanje, video projekcije kojima su djeca proširivala rječnik stranih riječi te razvijala svoje digitalne kompetencije odabirom bajki (engleske verzije) , ilustracije omiljenih prizora, izrada štapnih lutaka za kazalište sjena te dramatizacija uz pokret i glazbu.

U suradnji s roditeljima nastala je ideja o posjeti HNK kako bi djeca upotpunila svoj doživljaj nastanka „prave“ predstave. U kazalištu smo upoznali prostore koje kao obični posjetitelji ne možemo vidjeti. Dočekala nas je  glumica HNK i povela u obilazak  blagajne, drvne radionice u kojoj nastaju paneli za oblikovanje scene, krojačnice, fundusa sa kostimima, prostora za šminku i frizure, dvorane za uvježbavanje i probe, i na kraju smo zauzeli mjesta u gledalištu.

Djeca su ovim aktivnostima obogatila svoje znanje i iskustvo a mi smo primijetile da interes za knjigu i dramatizaciju u  skupini još uvijek traje.

 

Skip to content