Narukvice prijateljstva – podcentar Kosjenka

 U sklopu obilježavanja Svjetskog dana ljubaznosti i Međunarodnog dana tolerancije djeca iz mlade vrtićke skupine “Pilići” su u suradnji s djecom iz skupine s teškoćama u razvoju “Žabice” podcentra Kosjenka izrađivali narukvice prijateljstva kroz tri ponuđene aktivnosti. Uz te aktivnosti, nastojali smo više posvetiti pažnju na razgovor o ljubaznosti, suradnji i toleranciji. Cilj ovih aktivnosti bio je poticanje socio-emocionalnog razvoja kod djece pomoću njegovanja prosocijalnih oblika ponašanja, empatije te poticanje na prihvaćanje i poštivanje različitosti. Izrada narukvica provela se kroz tri aktivnosti u periodu od tri dana.

Razvojne zadaće:

  • Razvijati finu motoriku šake manipuliranjem glinamolom i izrađenih nizanjem perlica
  • Razvijati taktilnu i vizualnu percepciju likovnim izražavanjem
  • Poticati suradnju i razvoj empatije

Prva aktivnost bila je psihomotorna aktivnost pod nazivom „Izrada perlica”. Djeci je bio ponuđen glinamol na zaštićenom stolu. Djeca su kružnim pokretima na stolu i/ili u rukama vrtjeli male komadiće glinamola i pravili kuglice. Iz sigurnosnih razloga, rupice u kuglicama bušila je odgojiteljica drvenim štapićem. Izrađene perlice stavljene su na radijator kako bi se osušile. Sljedeći dan, proveli smo likovnu aktivnost pod nazivom „Bojanje perlica“. Djeci su bile ponuđene osuše izrađene perlice na zaštićenom stolu, kistovi, tanjurići i tempere. Djeca su ponuđenim materijalom bojala perlice na različite, samoinicirane načine. Dan poslije, kada su perlice bile u potpunosti osušene proveli smo posljednju aktivnost, psihomotornu aktivnost pod nazivom „Naše narukvice“. Djeci su bile ponuđene izrađene perlice i plastične perlice te silk. Djeca su na silk kojemu je odgojiteljica s jedne strane zavezala čvor nizala perlice po želji i tako napravili njihove narukvice prijateljstva.

Kroz sve aktivnosti djeca iz mlađe vrtićke skupine pomagala su djeci s teškoćama u procesu pravljenju perlica te prepoznavala njihov uspjeh i pohvaljivala ih.

[foogallery id=”41061″]

 

Skip to content