Obilježavanje Dana grada Osijeka u sklopu projekta “Erasmus +” u podcentru Sunčica

U skupini Little Stars  podcentra Sunčica u sklopu projekta Erasmus+ različitim aktivnostima obilježen je dan grada Osijeka. Cilj ovog projekta bio je da djeca prošire svoja znanja o Osijeku. Nakon intervjua s djecom saznali smo da djeca ne poznaju dovoljno dijelove grada, simbole, znamenitosti te smo dogovorili da tijekom vikenda prošeću sa svojim roditeljima ulicama našeg grada. Ponuđeni poticaji poput digitalnih medija(panoramski snimci grada, Osijek kroz fotografiju…) omogućili su djeci realan prikaz mjesta u kojem žive. Listajući foto monografije grada u nedostatku određenih znamenitosti djevojčica je izrazila želju pronaći znamenitost koju je vidjela prilikom šetnje gradom(Želim vidjeti mačku! Poticajnim pitanjima saznali smo da je riječ o Sfingi.)Poslužila se računalom i tabletom kako bi pronašla željenu lokaciju.

U likovnim aktivnostima djeca su se služila  vizualnim poticajima i likovnim materijalima – ugljenom, olovkom, laviranim tušem. Centar konstruiranja bio je tih dana vrlo posjećen. Djeca su „gradila“ određene dijelove grada- pješački most, bazene, Zoo vrt, rijeku, tramvaj ,  izradili su i makete od kartona koje su postavili u holu vrtića a poslužile  su im i  za simboličku igru „Moja ulica“. Prirodnim materijalima s pijeskom ,drvetom, kamenom formirali su igru arheološkog nalazišta u Tvrđi. Radove smo izložili na pano „jer se to i u galerijama tako radi“. Kao najatraktivnija aktivnost bila  je vožnja autobusom i  panoramsko razgledavanje grada te boravak i igra na Trgu Ante Starčevića.

Vodeći se činjenicom da smo skupina ranog učenja engleskog jezika djeci je bio ponuđen slikovni materijal grada Londona. Djeca su imala mogućnost upoznati i obilježja tog grada i usporediti ga sa Osijekom. Iskustvo dječaka u skupini (boravkom u Londonu)potaknulo nas je da nastavimo projekt i proširimo ga na znamenitosti i atrakcije toga grada.

Kompetencije koje su djeca razvijala tijekom  projekta bile su između ostalog kulturna svijest i izražavanje (svijest djeteta o lokalnoj kulturnoj baštini, stvaralačka prerada doživljaja i iskustava kroz različite izražajne medije).

 

Skip to content