Obilježili smo 16. TJEDAN PSIHOLOGIJE!

Dječji vrtić Osijek i ove je godine aktivno sudjelovao u 16. Tjednu psihologije u periodu od  20. do 26. veljače 2023. godine. Tjedan psihologije nastao je u inicijativi i organizaciji Hrvatskog psihološkog društva čiji je cilj predstaviti psihološke teme u različitim područjima života i rada pojedinca. Ove godine 16. Tjedan psihologije događa se u okviru obilježavanja 70-e obljetnice Hrvatskog psihološkog društva.

Psiholozi se aktivno uključuju kako bi svojoj užoj i široj zajednici približili psihologiju putem različitih aktivnosti. Ove godine stručne suradnice psihologinje Dunja Marincel i Zrinka Lovrinčević izabrale su aktualnu psihološku temu za odgojitelje te pripremile radionice za djecu s posebnim potrebama.

Održano je interaktivno predavanje za odgojitelje na temu Dječji crtež kao prozor u djetetov unutrašnji svijet. Želja predavača bila je istaknuti važnost dječjeg crteža putem kojeg se može pratiti djetetov emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj, upoznati način na koji dijete doživljava svijet oko sebe i kako se isti prema njemu odnosi. Odgojitelji su imali priliku kroz različite primjere učiti na koji način interpretirati i analizirati dječji crtež te dobili smjernice kako pristupiti dječjem crtežu unutar odgojno-obrazovnog rada.

Također, unutar 16. Tjedna psihologije provedene su i radionice za potencijalno darovitu djecu. Naime, unutar verificiranog Programa za rad s potencijalno darovitom djecom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Dječji vrtić Osijek ovim radionicama je započeo s realizacijom kraćeg specijaliziranog programa za rad s potencijalno darovitom djecom koje će se od sada redovno održavati u sklopu programa javnih potreba. Cilj ovih radionica je stvoriti optimalne uvjete u kojima će darovita djeca moći zadovoljiti svoje potrebe i ostvariti puni razvoj svojih potencijala. Izuzetna nam je čast što je početak naših radionica započeo upravo unutar Tjedna psihologije kako bi se time još više naglasila važnost prepoznavanja darovitosti od rane i predškolske dobi te povećanje kvalitete pristupa i zadovoljavanje posebnih potreba darovite djece. Radionice su provele i nastavljat će provoditi za to educirani odgojitelji uz suradnju navedenih psihologa.

Sljedeće godine psiholozi u Dječjem vrtiću Osijek nastavljaju u ovom smjeru sa željom da se dječja psihologija na različite načine promovira i time što više približi sustručnjacima i široj zajednici.

 

Pripremila: Zrinka Lovrinčević, mag.psych.

Skip to content