Posjet Dječjem vrtiću Sinilind, Tallinn u sklopu Erasmus+ projekta

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Osijek, Ema Brkić i Ivana Markić, sudjelovale su u mobilnosti tj. izravnoj razmjeni znanja i iskustava sa sustručnjacima putem Erasmus + projekta koja se odvijala u Tallinnu u trajanju od 11.12.2023. do 15.12.2023.

Odgojiteljce su bile dio svakodnevne rutine i aktivnosti mlađe vrtićke skupine “Rõõmupallid” i starije jasličke skupine “Piilud”. Boravkom i radom u skupinama, prisustvovanjem na sastancima kolektiva i događanjima dječjeg vrtića “Sinilind” odgojiteljice su dobile konkretan uvid u odgojno-obrazovnu praksu, kulturu i običaje jednog estonskog vrtića, te druge perspektive i stavove o odgoju djece.

Odgojiteljice su sudjelovale u tradicionalnim estonskim igrama, kušale estonsku hranu i naravno provodile puno vremena sa skupinama u igri na snijegu. Svoje estonske kolegama su upoznale i sa Dječji vrtićem Osijek- filozofijom i povijesti vrtića, odgojno-obrazovnom praksom te prostorno-materijalnim uvjetima. Djeci i odgojiteljima svojih skupina Hrvatsku i naš vrtić predstavile su s hrvatskim tradicionalnim pokretnim igrama i pjesmama te likovnim aktivnostima.

Odgojiteljice su tijekom razmjene zaključile da svaki odgojno-obrazovni sustav ima mnogo različitosti, unatoč tome koliko su slični na prvi pogled. Ovo iskustvo pružilo im je uvid u vlastite jake strane i profesionalni identitet.

Sudjelovanje u mobilnosti pridonijelo je razmjeni iskustava europskih sustručnjaka, protoku informacija izvan ustanove, otvorenost prema drugim kultrama kao i novim iskustvima i znanjima u struci te mogućnost daljeg obrazovanja i promoviranje struke i područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

[foogallery id=”41181″]

 

Skip to content