Poticanje likovnosti od najranije dobi – projekt “Erasmus+” u podcentru Maslačak

Mješovita jaslička skupina 2 podcentra Maslačak uključila se u projekt Erasmus+ s ciljem poticanja cjelovitog rasta i razvoja djeteta putem likovnog stvaralaštva.
Roditelji su pokazali otvorenost za suradnju, te smo im predstavili planirane projektne aktivnosti u ovoj pedagoškoj godini. Naglasak smo stavili na kvalitetu provođenja slobodnog vremena kao i na poticanje likovnog stvaralaštva u obiteljskom okruženju. Tijekom provedbe projekta ostvarujemo kvalitetnu suradnju i komunikaciju s roditeljima. Svakodnevno ih uključujemo u tjedne aktivnosti skupine i pružamo podršku konkretnim aktivnostima za poticanje likovnosti u obiteljskom okruženju.
Slobodno vrijeme roditelji i djeca provodili su u prirodi. Istražujući svoju neposrednu okolinu, bogatili su i poticaje u našoj sobi dnevnog boravka i općenito doprinosili kvalitetnijem odgojno-obrazovnom radu skupine. Roditelji su se uključili i u izradu čarobne kutije jeseni gdje su djeca uz dodir istraživali, opisivali i izvlačili predmete, te ih kasnije crtali, ili se njima likovno izražavali. Takvim poticanjem zajedničkog boravka u prirodi kao i sudjelovanja u likovnim i kreativnim aktivnostima kod kuće cilj je osnaživanje obiteljskih odnosa. Prikupljene prirodne materijale koristili smo u različitim likovno-kreativnim aktivnostima, koristeći različite likovne tehnike. Neke od aktivnosti koje smo proveli su: bojanje grančicama drveta (prirodni kist), slikanje bojama jeseni, oblikovanje kestena od plastelina, otiskivanje plodova u plastelinu, otiskivanje bundeva, lišća, lijepljenje grančica, lišća oblikujući ukrase…
Izlaganje djece likovnosti i prirodi potiče njihovu prirodnu radoznalost i kreativnost, stvara se dublji i smisleniji odnos prema prirodnom svijetu. Aktivnostima s prirodnim materijalima, potiče se kreativnost, razmišljanje i izražavanje. Različite teksture, veličine, boje i zvukovi prirodnih materijala, čine ih idealnim za osjetilnu igru. Oni potiču djecu na promatranje i korištenje svih osjetila Sa svakom novom teksturom, osjećajem i predmetom koji otkriju djeca grade razumijevanje svijeta oko sebe.
Na kraju ove kalendarske godine organizirali smo druženje roditelja i djece u sklopu izložbe likovnih radova koje su djeca oblikovala u vrtićkom i obiteljskom okruženju.

[foogallery id=”41365″]

Skip to content