Program katoličko-vjerskog odgoja

Sve što činite, činite iz ljubavi prema svom djetetu!

Program katoličko-vjerskog odgoja provodi se u sljedećim podcentrima Dječjeg vrtića Osijek:

  • Jaglenac (Krstova 99a)
  • Jelenko (Bele Bartoka 55a)
  • Višnjevac (I.Filipovića 69)

 

O PROGRAMU

Program katoličko vjerskog odgoja, u Dječjem vrtiću Osijek, počinje 1991. godine kada smo roditeljima ponudili mogućnost vjeronauka  u vrtiću i započeli s ostvarivanjem programa pod nazivom „Odgoj u vjeri“. Program provodi odgojiteljica koja je formalno educirana za provedbu kao odgojitelj u vjeri. U svjetlu načela o vjerskoj slobodi, katoličkim roditeljima omogućiti pravo na vjerski odgoj u predškolskim ustanovama. Vjerski odgoj želi senzibilizirati dijete za njegovu duhovnu dimenziju kao potrebu koja ga čini osjetljivim za otkrivanje, primanje i oblikovanje života u odnosu prema sebi, drugim ljudima te na poseban način prema Bogu.

U takvom izrečenom cilju vjerskog odgoja Crkva vidi mogućnost podrške roditeljima u nastojanju oko prenošenja kršćanske vjere i cjelovitog odgoja djeteta roditelja u vjeri. Stoga, roditelji imaju pravo pri upisu u vrtić tražiti vjerski odgoj za svoje dijete, kad će svojom pismenom izjavom to potvrditi.

 
Crkva roditeljima poručuje

Znamo, sve što činite, činite iz ljubavi prema svom djetetu! Na poseban način Crkva se zahvaljuje na divnom svjedočanstvu Vaše kršćanske vjere, koju svakodnevno prelijevate u srce Vašeg djeteta.

S dubokom nadom gledamo na budućnost naše Crkve jer u Vama prepoznajemo one o kojima Crkva govori:
„ Onaj tko je djetetu dao život i obogatio ga darom krštenja, obavezan je taj život neprekidno hraniti“  (Opći direktorij za katehezu, 177)


Kako se provodi vjerski odgoj?

  • Provodi se kroz igru
  • Ostvaruje se prožimanjem duhovne dimenzije svih aktivnosti koje se provode u vrtiću (glazbu, likovni izričaj, scenski prikazi, poetske i prozne tekstove, …)

 

Smisao predškolskog vjerskog odgoja

  • Dijete je po svojoj naravi spontano, otvoreno religioznosti i nadnaravnoj dimenziji, kao takovo sposobno za iskustvo Boga.
  • Dijete ima sposobnost čuđenja i divljenja.
  • Mašta, intuicija, znatiželja i spontanost potiču i omogućuju djetetu stvaranje autentičnog odnosa s Bogom.

 

Kroz program katoličko-vjerskog odgoja djeca povezuju događanja iz njihove neposredne stvarnosti (obitelji i vrtića) s događajima uz liturgijsku godinu (vrijeme došašća, Uskrs i sl.) Na spontan i blag način poštujući dječju prirodu njeguje se duhovna dimenzija djeteta.

Putem pažljivo osmišljenih poticaja i aktivnosti djeca uče ljubiti i poštovati sebe i druge, odgajajući ih za odgovornost prema cijelome svijetu.

Fotogalerija...

Pogledajte kako naši mališani provode vrijeme u vrtićima.

Kontaktirajte nas...

Za sva dodatna pitanja možete kontaktirati
naše stručne službe.

Skip to content