Projekt „Zanimanja“  mlađe vrtićke skupine podcentra Kosjenka

Potaknuti interesima djece u mlađoj vrtićkoj skupini “Pilići” podcentra Kosjenka proveden je projekt pod nazivom “Zanimanja”. Cilj projekta bio je upoznati glavna obilježja pojedinih zanimanja. Za vrijeme projekta redovito su se u aktivnosti i igru uključivala i djeca iz skupine s teškoćama u razvoju “Žabice”.

Tijekom razgovora o tome što žele biti kada narastu, djeca su imala zanimljive odgovore:

M.K.: “Ja ću biti vatrogasac koji gasi požar i vozi kamion viu viu.”

T.B.: “Ja ću biti policajac koji hvata kriminalce.”

T.V.: “Ja neću biti frizer on stalno nešto mora raditi. Ja ću biti astronaut koji leti na druge planete raketom.”

Oformili smo kutiće liječnika, poštara, graditelja, frizera, knjižničara i kuhara. U svakom kutiću ponuđen je raznoliki materijal koji je bio poticaj djeci za dramsku igru i igru uloga. Kroz takvu igru najviše se moglo primijetiti koliko su djeca usvojila određena obilježja pojedinih zanimanja i na koji način su ih primjenjivala u igri. Također, zanimanja smo djeci približili i kroz razne matematičke, senzorne, stolno-manipulativne i likovne aktivnosti te aktivnosti početnog čitanja i pisanja.

Suradnju s roditeljima smo ostvarili kroz prikupljanje materijala potrebnih za oformiranje navedenih centara aktivnosti te kroz posjete. Posjetile su nas majka knjižničarka koja je pročitala knjigu, razgovarala s djecom o knjigama i važnosti čuvanja istih te majka frizerka koja je pričala o frizerskom alatu, raznim frizurama i djeci koja su htjela napravila frizure.

Uz to, tijekom provedbe projekta naš vrtić posjetilo je i putujuće kazalište Teatar to go koje je izvelo predstavu “Majstori”. Nakon predstave djeca su imala mogućnost okušati se u majstorskom poslu korištenja čekića i zabijanja čavala. 

Interes za projekt traje još uvijek stoga ga i dalje proširujemo u skladu s dječjim željama i interesima.

Skip to content