Projektni tjedan “Čitaj, sanjaj, rasti” u podcentru Mak

U podcentru Mak je 22.4.-26.4. obilježen projektni tjedan pod nazivom „Čitaj, sanjaj, rasti“. Time smo obilježili dva važna datuma: Svjetski dan planete Zemlje i Svjetski dan knjige. Raznovrsnim aktivnostima objedinili smo ova dva područja iznimno važna za cjeloviti razvoj djece – govor i izražavanje sa održivim razvojem.
Cilj projekta je poticanje djece i odraslih na redovito čitanje kao dio rutine koja potiče ljubav prema čitanju, razvija maštu i kreativnost, emocionalnu inteligenciju, koncentraciju i pažnju, a najvažnije- jača vezu između roditelja i djeteta.
Organiziran je posjet gradskoj knjižnici- odjel Donji Grad, gdje su se djeca imala priliku upoznati s njima najbližim odjelom te su čuli nove slikovnice koje im je pripremila knjižničarka. U vrtić su nam u goste dolazile mame na čitanje priča i baka koja je za djecu pripremila predstavu. Djeca svih skupina imala su priliku vidjeti kamishibai pripovjedanje koje su im pripremile odgojiteljice, a čuli su nekoliko priča i pjesama ispičanih pomoću papirnatog kazališta. Skupine je obišla i spisateljica, mama iz skupine i odgojiteljica kolegica, koja je čitala autorsku slikovnicu „Kraljević Noa“.
Dan planete Zemlje obilježili smo sadnjom drveta Salix integra u dvorištu vrtića čija će nam krošnja dodatno obogatiti dvorište. Na taj važan dan stvarale su se slikovnice od recikliranog papira, štapne lutke od otpadnog materijala te druge likovne aktivnosti poput: izrade bookmarkera i plakata sa eko porukama, slatkih cvjetnih slika,izrade košnice, bojanja globusa, modeliranja likova od prirodnog plastelina…
Radno-praktične aktivnosti ovaj su tjedan uključivale presađivanje rasade u povišene gredice (tikvice, rajčice, mrkva, cvijeće) , sadnju lavande i kamilice te sadnice cvijeća sa eko porukama koje su djeca nosila kući. Navedenim, ali i drugim aktivnostima potičemo razvoj brige o sebi te o oklišu koji nas okružuje. Stvaraju se navike koje su temelj za ekološku osjetljivost i pozitivan stav prema prirodi.
Za kraj nas je posjetio Teatar To Go sa predstavom „Botaničari“ – interaktivnoj-edukativnoj komediji u kojoj obični ljudi postaju eko junaci. Djeca su pokazala da o recikliranju i razvrstavanju smeća znaju puno i da su oni naši eko junaci budućnosti!

Skip to content